Efter flera veckor utan någon form av ersättning tillåts de svenskar och finländare som dagpendlar till arbetet i Norge att åter korsa gränsen från och med den 1 mars.
Sedan den 29 januari har gränsen varit stängd för i stort sett alla som arbetspendlar till Norge, och efter stora protester och stark kritik höll statsminister Stefan Löfven och Norges statsminister Erna Solberg ett telefonmöte om situationen på fredagen.
”Vi är överens om att situationen för de svenska gränspendlarna är svår och att den måste lösas”, sa Stefan Löfven i en skriftlig kommentar till TT.
– Det här innebär först och främst en stor lättnad för alla pendlare i gränsregionerna som levt i ovisshet i en månad. Det visar också att det nordiska samarbetet gör nytta och fungerar i kristider, säger Kimmo Sasi och Sven-Erik Bucht, Gränshinderrådets finländske ordförande och rådets svenske medlem, i ett pressmeddelande.
”Ska inte lämnas i sticket”
Men hela problemet är fortfarande inte löst. Kravet för att få arbetspendla till Norge är att man återvänder till Sverige samma dag som man avslutat ett arbetspass. De som veckopendlar till den norska arbetsplatsen sitter således i samma sits som tidigare.
– Vi är väldigt glada över dagens positiva besked för dagpendlarna, men vi kommer inte vara nöjda förrän vi har en lösning på plats även för veckopendlare. Jag kommer föra fortsatta samtal med min norska ministerkollega om detta i närtid. Gränspendlarna ska inte lämnas i sticket, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark i en skriftlig kommentar till DN.
På en presskonferens på fredagen sa Stefan Löfven att den norska regeringen tycker sig behöva mer tid för diskussion innan situationen kan lösas även för veckopendlarna, skriver Dagens Nyheter.
För de som dagpendlar till jobbet i Norge krävs att man kan uppvisa ett negativt coronatest som högst får vara sju dagar gammalt.