Det står nu klart att kvinnan kommer att åtalas inom en vecka efter att oprovocerat gett sig på en tiggare i Jönköping.
Det står nu klart att kvinnan kommer att åtalas inom en vecka efter att oprovocerat gett sig på en tiggare i Jönköping.

Misshandlade tiggare – kommer snart åtalas

Publicerad

En tiggare i Jönköping blev oprovocerat misshandlad av en förbipasserande kvinna och händelsen fångades på film.

Nu kan GT avslöja att kvinnan kommer att åtalas inom en vecka.

– Hon misstänks för ett fall av grov misshandel och ett fall av misshandel. Jag tror att det var en kniv inblandad i det första fallet, säger åklagare Anders Brokelind.

Den 7 februari publicerade GT ett klipp som där den 16-årig Rickard filmat hur en tiggare i Jönköping attackeras av en förbipasserande kvinna.

I filminspelningen ser man hur kvinnan slår och sparkar på den sittande tiggaren och bland annat skriker "Stick härifrån. Åk tillbaka dit du kommer ifrån".

Känd sedan tidigare

Publiceringen genererade i att Jönköpingspolisen gjorde en egen anmälan och med hjälp av tips från allmänheten kunde en kvinna i 50-årsåldern identifieras och delges misstanke om brott.

Nu kan GT avslöja att kvinnan kommer att åtalas inom kort – för flera liknande brott.

– Hon misstänks för ett fall av grov misshandel och ett fall av misshandel. Jag tror att det var en kniv inblandad i det första fallet, säger åklagare Anders Brokelind.

Han meddelar att åtal mot kvinnan kommer att väckas inom en vecka.

– Den här personen är känd hos oss sedan tidigare och har också dömts för brott tidigare. Jag räknar med att hon åtalas inom de närmsta dagarna.

En del i åtalspaketet

Den misstänkta kvinnan åtalas dock inte för misshandel av tiggaren. Mats Antonsson, kommissarie vid Jönköpingspolisen, förklarar varför:

– Hon är misstänkt för grövre brott och då har händelsen som filmats åtalunderlåtits. Man kan säga att hon döms, men ändå inte för detta brott i och med att det här brottet varken gör till eller från i straffmätningen jämfört med de grövre brotten.

En utredning kring tiggarmisshandeln har gjorts och den blir så att säga en del i paketet när åtal väcks.

– En utredning har gjorts kring den händelse som filmades och jag kan väl säga att hon erkände att hon gjort något dumt, säger Mats Antonsson.

Maya Dahlén Persson
Maya Dahlén Persson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER