Misshandlade tiggare – kommer snart åtalas

Det står nu klart att kvinnan kommer att åtalas inom en vecka efter att oprovocerat gett sig på en tiggare i Jönköping.

En tiggare i Jönköping blev oprovocerat misshandlad av en förbipasserande kvinna och händelsen fångades på film.

Nu kan GT avslöja att kvinnan kommer att åtalas inom en vecka.

– Hon misstänks för ett fall av grov misshandel och ett fall av misshandel. Jag tror att det var en kniv inblandad i det första fallet, säger åklagare Anders Brokelind.

Den 7 februari publicerade GT ett klipp som där den 16-årig Rickard filmat hur en tiggare i Jönköping attackeras av en förbipasserande kvinna.

I filminspelningen ser man hur kvinnan slår och sparkar på den sittande tiggaren och bland annat skriker "Stick härifrån. Åk tillbaka dit du kommer ifrån".

Känd sedan tidigare

Publiceringen genererade i att Jönköpingspolisen gjorde en egen anmälan och med hjälp av tips från allmänheten kunde en kvinna i 50-årsåldern identifieras och delges misstanke om brott.

Nu kan GT avslöja att kvinnan kommer att åtalas inom kort – för flera liknande brott.

– Hon misstänks för ett fall av grov misshandel och ett fall av misshandel. Jag tror att det var en kniv inblandad i det första fallet, säger åklagare Anders Brokelind.

Han meddelar att åtal mot kvinnan kommer att väckas inom en vecka.

– Den här personen är känd hos oss sedan tidigare och har också dömts för brott tidigare. Jag räknar med att hon åtalas inom de närmsta dagarna.

En del i åtalspaketet

Den misstänkta kvinnan åtalas dock inte för misshandel av tiggaren. Mats Antonsson, kommissarie vid Jönköpingspolisen, förklarar varför:

– Hon är misstänkt för grövre brott och då har händelsen som filmats åtalunderlåtits. Man kan säga att hon döms, men ändå inte för detta brott i och med att det här brottet varken gör till eller från i straffmätningen jämfört med de grövre brotten.

En utredning kring tiggarmisshandeln har gjorts och den blir så att säga en del i paketet när åtal väcks.

– En utredning har gjorts kring den händelse som filmades och jag kan väl säga att hon erkände att hon gjort något dumt, säger Mats Antonsson.