Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Misshandelsanklagad pappa friad i hovrätten

En misshandelsdömd pappa i Varberg fick ensam vårdnad om sin treårige son, i ett fall som fick stor uppmärksamhet i medierna i våras.Foto: NORA LOREK

En misshandelsdömd pappa i Varberg fick ensam vårdnad om sin treårige son, i ett fall som fick stor uppmärksamhet i medierna i våras.

Nu har pappan friats helt från misshandelsanklagelserna i hovrätten – detta på grund av att huvudvittnet erkänt att hen påstått saker för att hjälpa mamman i vårdnadstvisten, rapporterar ”Medierna i P1”.

Vårdnadstvisten i Varberg fick stor uppmärksamhet i mars, efter en granskning av ”Ekot”. En pappa fick vårdnad om sitt barn, trots att han först var misstänkt och senare dömdes mot sin nekande för misshandel av mamman. Motiveringen till att pappan fick vårdnaden skulle enligt ”Ekot” vara att pappan skulle få chans att bevisa sin oskuld.

”Ekots” publiceringar kritiserades senare för att enbart ha gett mammans perspektiv i vårdnadstvisten. Och ”Medierna i P1” kunde påvisa att rättens motiv till att ge pappan vårdnaden inte alls var att han skulle bevisa sin oskuld – utan att mamman hade försvårat pappans umgänge med barnet.

Vittnet ändrade sin historia

I somras konstaterade tingsrätten i sin slutgiltiga vårdnadsdom att pappan skulle tilldömas ensam vårdnad om treåringen. Där stod det klart att mamman i framtiden endast får träffa sin son under övervakade umgängen varannan helg, med möjlighet att även fira högtider ihop med sonen.

I slutet av oktober i år så friades också pappan från den misshandel han dömdes för i tingsrätten – sedan fallet tagits upp i hovrätten. ”Medierna” i P1, som har tagit del av domen, rapporterar att det konstateras att det vittne som var avgörande för en fällande misshandelsdom i tingsrätten i efterhand har ändrat sin historia. Vittnet hade bara påstått saker om pappan för att ”hjälpa mamman i vårdnadstvisten.”