Missen: Inbrottstjuvar spårades via läsplatta

Publicerad

GÖTEBORG. Tjuvarnas inbrott i Tuve var lyckat - fram tills den drabbade villaägaren satte i gång spårfunktionen på sin läsplatta.

– Han drar i gång sökfunktionen som positionerar utanför centralstationen och vi åker dit helt enkelt, säger Thomas Fuxborg.

Alla föremål är inte lämpliga att stjäla. Det fick två inbrottstjuvar lära sig den hårda vägen efter ett villainbrott i Tuve under söndagen.

Platt fall

Vid inbrottet stal tjuvarna en kamera, smycken, en dator och en läsplatta. Något som skulle visa sig bli ett platt fall för två män som nu misstänks för inbrottet.

– En man kommer hem och upptäcker att han har haft inbrott. Han sätter i gång sökfunktionen som kan hitta hans IPad och den positionerar utanför centralstationen, säger Thomas Fuxborg.

Spårsignalen till den stulna läsplattan leder sedan polisen till en parkerad bil utanför Centralstationen i Göteborg dit polisen åkte vid 23-tiden på söndagskvällen.

– Vi hittar två män sittandes i den här bilen. När vi kontrollerar dem så visar det sig att det stulna godset från villainbrottet finns i bilen och männen grips misstänkta för brottet, säger Thomas Fuxborg.

Hyllar tekniken

Att polisen spårar upp tjuvar med hjälp av GPS-signaler i elektronikprodukter är inte helt ovanligt berättar presstalesmannen. Finns det spår att följa åker polisen ut direkt för att kunna gripa gärningsmännen på bar gärning.

– Det här är inte första gången vi griper folk på det här sättet och det är ju jättebra att den här tekniken finns, säger Thomas Fuxborg.

Anders Abrahamsson
Anders Abrahamsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER