Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Missen: Grundskolan gav flickor fel vaccin

En grundskola i Falköping lex Maria anmäls efter att ha gett elvaåringar fel vaccin.Foto: FREDRIK PERSSON

Sju elvaåriga flickor skulle vaccineras med hpv-vaccinet Gardasil. I stället fick de fel vaccin – ett de egentligen inte skulle ha fått förrän tre år senare.

– Trots våra riktlinjer har den mänskliga faktorn slagit till, säger Sanna Pouramin, verksamhetschef på grundskolan som utförde vaccinationerna.

Det var i april som sju flickor i årskurs fem skulle vaccineras på en grundskola i Falköping. Flickorna skulle få dos nummer två av hpv-vaccinet Gardasil, som skyddar mot livmoderhalscancer. Men skolsköterskan gav av misstag fel vaccin. Inte förrän en halvtimme efter injektionerna upptäcktes missen: samtliga flickor hade i stället fått vaccinet Tetraxim, som skyddar mot difteri, stelkramp och kikhosta. Ett vaccin de egentligen skulle ha fått i årskurs åtta, tre år senare.

Skolan lex Maria-anmäler nu sig själv. 

I sin utredning konstaterar skolan dock att enligt det gamla vaccinationsprogrammet, som gällde för elever födda innan år 2002, fick man Tetraxim eller motsvarande redan i årskurs fyra. Utredningen anser därför att det inte är farligt att flickorna gavs vaccinet för tidigt, så länge de inte får det en gång till i årskurs åtta. 

Skolan: "Mänskliga faktorn"

Sanna Pouramin är verksamhetschef grundskolan. I ett mejl till GT skriver hon:

"Trots våra riktlinjer har den mänskliga faktorn slagit till. Det har inneburit att fel vaccin har givits. Skolläkare konstaterade omgående att det inte var någon fara då vaccinet skulle ha givits inom en treårsperiod."

Hon skriver vidare att skolan har kommunicerat både muntligen och skriftligen med flickornas föräldrar:

"Vårdnadshavare har givits möjlighet till kontakt med skolläkaren. Det har inte framkommit några vidare frågor."

Skolan har nu förtydligat sina rutiner kring vaccinering.

 

Läs mer: Så gror motståndet mot vaccinationer