Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Barnsjukhuset minst 700 miljoner dyrare än planerat

”Det kan vara så att vi har varit ute i tassemarkerna runt den direktupphandlingen, ja”, säger Lars Jansson, förvaltningschef på Västfastigheter till SVT Foto: SVT Nyheter Väst
Drottning Silivas Barn- och ungdomssjukhus. Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Kostnaderna skenar för nya Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg – bygget blir minst 700 miljoner dyrare än beräknat, rapporterar SVT Nyheter Väst. 

Västfastigheter erkänner nu att man kan ha brutit mot lagen vad gäller upphandlingen av bygguppdraget.

– Det kan vara så att vi har varit ute i tassemarkerna runt den direktupphandlingen, ja, säger Lars Jansson, förvaltningschef på Västfastigheter till SVT.

Det nya barnsjukhuset vid Östra sjukhuset i Göteborg som ska vara klart 2021 beräknades från början kosta drygt 1,2 miljarder kronor.

Nu visar prognosen en totalkostnad på 1,9 miljarder, och bygget kan komma att bli ännu dyrare, rapporterar SVT Nyheter Väst. 

Lars Jansson, förvaltningschef på Västfastigheter som är Västa Götalandsregionens fastighetsförvaltare, konstaterar att detta inte kommer att räcka.

Han säger till SVT att de skenande kostnaderna beror på andra byggen på sjukhusområdet som har satts i gång under tiden:

– Vi har fått anpassa barnsjukhuset allt eftersom, när planerna för resten av tomten har kommit fram. Det har varit helt andra kulvert- och logistiklösningar som påverkar bland annat nedervåningarna i huset.

Kostnaderna skenar för nya Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg – bygget blir nästan dubbelt så dyrt som beräknat, rapporterar SVT Nyheter Väst. Foto: SVT Nyheter Väst

Inte följt lagen 

Samtidigt erkänner Västfastigheter nu att bolaget inte följt lagen vad gäller upphandlingen av uppdraget att bygga en ny försörjningsbyggnad för el och värme och tillhörande kulvertar, som ett tillägg till barnsjukhuset, uppger SVT.

Efter upphandling vann NCC 2014 uppdraget att bygga det nya barnsjukhuset. Men när projektledningen hos Västfastigheter snart förstod att en ny försörjningsbyggnad behövdes gick uppdraget direkt till NCC, rapporterar SVT.

När projektledningen hos Västfastigheter snart förstod att en ny försörjningsbyggnad behövdes gick uppdraget direkt till NCC, uppger SVT. Foto: SHUTTERSTOCK

Kan vara skyldig till lagbrott

Regionens fastighetsförvaltare kan ha gjort sig skyldig till otillåten direktupphandling som är ett lagbrott när man inte gav andra företag chansen att lämna anbud. 

Uppdraget som kostar cirka 200 miljoner kronor skulle ha upphandlats separat tycker Andrea Sundstrand, docent i offentlig rätt vid Stockholms universitet, när hon talar med SVT.

– Det kan vara så att vi har varit ute i tassemarkerna runt den direktupphandlingen, ja, säger Lars Jansson till SVT.

Han förklarar det inträffade med att det annars fanns risk att bygget inte skulle blivit klart i tid.

– En upphandling vet man aldrig hur lång tid den tar med eventuella överklaganden, säger han till SVT.