Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mio-anställda hånade kunder – jobbar igen

En film inspelad på en av Mios butiker i Västsverige spreds under måndagen i sociala medier.
Foto: Skärmdump
Foto: Shutterstock

Tre Mio-anställda spelade in en film där de anställda imiterade kunder med invandrarbakgrund.

Filmen, som fick stor spridning och erhöll mycket kritik, ledde till att de tre anställda stängdes av samtidigt som Mio initierade en intern utredning.

Nu ha personerna återgått i arbete, rapporterar Bohusläningen.

Det var i början av september som en film inspelad på en av möbelföretaget Mios butiker i Västsverige fick stor spridning i sociala medier.

I filmen står två anställda vid kassan och låtsas vara kund respektive kassör och pratar med kraftig brytning om kundfrågor, som att bli medlem eller att få rabatt på en vara. 

– Jag har ett barn, hon är sju månader, kan du lägga henne som medlem?, inleder en av dem klippet.

Det fortsätter med samtal om en kudde som ska ha en tråd lös och personen framför kassan säger ”rea, rea, extrapris kompis?”.

Båda är utklädda, och personen bakom kassan har en rutig röd sjal över huvudet. 

”Tycker att rasism är humor”

Många kritiska röster höjdes gällande klippet, många ansåg att det var inspelat för att förlöjliga och håna personer med olika etnicitet.

Taban Kadir, 29, var en av alla som reagerade negativt på klippet.

– De förlöjligar personer från en stor del av Mellanöstern. Dagligen kommer personer från de områdena för att handla i butiken – varför göra narr av det?, sa hon i början av september.

På möbeljättens Facebooksida skrev en användare:

”Kommer inte handla på Mio förrän de tagit avstånd från detta samt vidtagit lämpliga åtgärder mot de anställda som tycker att rasism är humor.”

Har fått en andra chans

Björn Lindblad, vd för Mio Sverige, såg själv filmerna och valde att ta avstånd.

– Det är helt emot våra grundvärderingar och vi som företag tar helt avstånd från det personerna har gjort. Vi tar det på största allvar, sa han.

Han förklarade vidare att de tre anställda friställts och att man inlett en internutredning gällande de tre anställda, bakgrunden till filmen och deras framtid inom företaget. Vd:n skrev de anställda som ångerfulla.

Nu har de tre dock återgått till arbetet, rapporterar Bohusläningen.

– Det har resulterat i att de tre har fått en skriftlig varning, men vi bedömer att det finns förmildrande i omständigheterna och vi vill ge dem en andra chans. Man måste ställa sig frågan om vad som är bäst för individen på sikt, säger Björn Lindblad till tidningen.

Han förklarar för Bohusläningen att händelsen har lett till att man skärpt rutinerna gällande sociala medier och kommunicering av företagets policydokument.