Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Minusgrader i väst lagom till advent

På söndag är det första advent. Lagom tills dess infinner sig vinterkänslan för första gången i Västsverige. Minusgrader på natten och någon enstaka plusgrad på dagen.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN
Kylan blir kortvarig i helgen – men återvänder i mitten av nästa vecka.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

På söndag är det första advent och lagom till dess kan det bli vinterkänsla i Västsverige. 

Minusgraderna är på väg in i helgen. 

Men vinterns riktiga ankomst fortsätter vara sen – och den som längtar efter den lär få vänta. 

Förra året blev Göteborg och Västkusten utan någon meteorologisk vinter. Hösten höll i sig hela vägen fram till mars då våren anlände. 

Hur det blir i år går förstås inte att veta, men det man kan konstatera är att vintern har anlänt senare än vanligt i övriga Sverige. 

Vid den här tidpunkten förra året hade den ”meteorologiska vintern”, trots att den utelämnat Göteborg, kommit till stora delar av Götaland. Skaraborg, Jönköpings län och Dalsland hade till exempel vinterväder. 

I år är det annorlunda. 

Hittills är det bara norra hälften av Norrland som har en riktig meteorologisk vinter. Det innebär att dygnets medeltemperatur har varit mellan 0 och 10 minusgrader fem dagar i sträck. 

Minusgrader till advent

För Västsveriges del har vintern inte varit nära ännu, men i helgen vänder det faktiskt. Om än kortvarigt. 

Redan natten mot fredag sjunker temperaturerna ner till minusgrader i hela Västra Götaland och under dagtid stannar temperaturerna på mellan 1 och 3 grader. Nätterna i helgen blir kyliga med som mest 3-4 minusgrader lokalt. 

Dagtid, lördag och söndag, håller sig temperaturerna kring nollgraderstrecket med möjligen någon plusgrad. Dessutom blir det klart väder med uppehåll och sol. Bäddat för en riktig vinterdag lagom till första advent, alltså. 

Kylan kommer tillbaka

Kylan blir dock kortvarig. Redan på måndagen drar varmare luftmassa in och temperaturerna går dagtid upp till 6-7 grader. Något varmare längs kusten. 

Senare, i mitten av nästa vecka, återvänder kylan med minusgrader på nätterna och några enstaka plusgrader på dagen. Även andra advent ser enligt långtidsprognosen ut att få kyligt väder. Men inte tillräckligt kallt för att det ska bli redig snö. 

För att det ska bli meteorologisk vinter behöver dygnstemperaturen ligga under 0 grader i minst fem dygn. 

De färgade områdena visar vilka områden i Sverige som hade fått ”meteorologisk vinter” vid den här tidpunkten förra året.
Foto: SMHI
Hittills i år har den ”meteorologiska vintern” nått norra Norrland.
Foto: SMHI

Höstens första snö i Göteborg har dock redan fallit – den 19 november såg det ut så här en liten stund: