Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Minst en val död vid Bohuskusten

En näbbval i dåligt skick siktades i Gullmarsfjorden på måndagskvällen.
Foto: Fredrik Gröndahl / Fredrik Gröndahl
Fredrik Gröndahl, forskare på Kristinebergs marina forskningscenter
Foto: Privat / Privat

På söndagen hittades en strandad näbbval död i Åbyfjorden och på måndagskvällen siktades ytterligare en val i dåligt skick i Gullmarsfjorden.

– Man kan bara spekulera i vad som har hänt, men en teori är att de har fått i sig plast, säger Fredrik Gröndahl, forskare på Kristinebergs marina forskningscenter.

På söndagen hade tre stora näbbvalar letat sig in i det grunda vattnet vid Nordens Arks gästhamn. Flera personer hoppade i vattnet för att försöka rädda de strandade valarna, och insatsen verkade initialt ha varit en framgång.

Men senare under kvällen kom information om att en näbbval, förmodligen en av de tidigare strandade, hittats död på en strand i Åbyfjorden. Och på måndagskvällen observerades ytterligare en näbbval på grunt vatten i Gullmarsfjorden.

Personalen på Nordens Ark kämpar för att rädda de strandade valarna.
Foto: Mats Höggren

Strandar för att inte drunkna

Havsforskaren Fredrik Gröndahl åkte ut med båt i fjorden för att kolla till valen, vilket P4 Väst var först med att rapportera om.

– Anledningen till att valar strandar är för att de har lungor. Om de inte orkar gå upp för att andas eftersom de är i dåligt skick, som den här var, går de in på grunt vatten för att inte drunkna, säger Gröndahl.

Han fortsätter:

– Valar är flockdjur, och om en val mår dåligt kan de friska kompisarna följa med in och så strandar de också.

Hur det har gått för valen i Gullmarsfjorden är oklart. Enligt Fredrik Gröndahl verkar den ha försvunnit ut på djupare vatten.

Djurvårdarna gjorde en hjälteinsats för valen

Kan ha fått i sig plast

– Det kom en vattenhöjning i går som kan ha hjälpt den att komma loss, man har i alla fall inte sett den sedan dess. Men om den sedan överlever är en annan femma.

Vad som är orsaken till valarnas dåliga hälsotillstånd är inte lätt att veta, säger Fredrik Gröndahl.

– Man kan bara spekulera i vad som har hänt, men en teori är att de har fått i sig plast. Den kan sätta sig i magen och leda till att valen svälter ihjäl, säger han.

Naturhistoriska riksmuseet kommer under veckan att dissekera den döda valen.

Näbbvalar siktas sällan på Västkusten.
Foto: Katarina Rech