Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Minskning av klamydiafall – kan bero på pandemin

Antalet positiva fall av klamydia i Hallands län minskade med 17 procent under sommarenFoto: KALLESTAD, GORM / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Kvinna undersöks av gynekolog.Foto: isabell Höjman/TT / TT NYHETSBYRÅN

Antalet positiva fall av klamydia i Hallands län minskade med 17 procent under sommaren jämfört med sommaren 2019, skriver P4 Halland.

Coronapandemin skulle kunna vara en av förklaringarna.

– Den hårda distanseringen som vi förespråkat gör säkert att antalet tillfälliga sexkontakter minskar, säger smittskyddsläkare Mats Erntell, till P4.

Under sommaren minskade antalet positiva fall av könssjukdomen klamydia i Hallands län, rapporterar P4 Halland.

Det är oklart exakt vad det beror på, men det skulle kunna vara den pågående coronapandemin.

– Den här hårda distanseringen som vi har förespråkat det gör säkert också att antalet sexkontakter, eller tillfälliga sexkontakter minskar och att behovet för provtagning går ner, säger smittskyddsläkare Mats Erntell, till P4 Halland. 

Minskning av antalet test

Ungdomsmottagningarna ser också en skillnad, främst i att antalet test som görs där minskat under året. Det eftersom man på grund av pandemin slutat med drop in-test och rekommenderat att man beställer hem test på internet.

– Man vill göra det lite snabbt och enkelt kanske och därför är det enklare med en drop-in mottagning om man bor hemma så kanske man inte vill ha ett test hemskickat. Så det kan också påverka vår målgrupp att man testar sig mindre för att man inte kan komma hit lika enkelt, säger Josefine Brydolf är avdelningschef för ungdomsmottagningen södra Halland, till P4. 

Kommer utvärderas 

Att antalet positiva klamydiatest minskat med 17 procent under sommaren jämfört med 2019 kommer att utvärderas.

– Om vi till och med skulle få en puckel som är större än vanligt så skulle vi ju säga att vi har missat provtagning men följer klamydiautvecklingen ungefär samma takt som vanligt då hade det inte haft någon sådan effekt, säger smittskyddsläkaren Mats Erntell, till P4.