Aaron Israelson, Faktums chefredaktör, och Dario Espiga (S), ansvarig kommunalråd i Göteborg. Foto: Jan Wiriden
Aaron Israelson, Faktums chefredaktör, och Dario Espiga (S), ansvarig kommunalråd i Göteborg. Foto: Jan Wiriden

Minskat bidrag till "Faktum" upprör

Publicerad

GÖTEBORG. Ett storbråk har brutit ut kring de hemlösas tidning Faktum i Göteborg.

Vid årsskiftet minskar bidraget med 100 000 kronor, ett beslut som Faktums chefredaktör Aaron Israelson är starkt kritisk till.

– Det är ett sex år gammalt beslut som nu träder i kraft, kontrar Dario Espiga (S), kommunalråd och ordförande i sociala resursnämnden.

Tidningen Faktum har varje år fått 400 000 kronor i bidrag från Social resurs. Pengarna har varit öronmärkta det sociala som Faktum gör, inte det journalistiska.

Spelat stor roll

Nu tror Aaron Israelson att tidningens kritiska artiklar kring de hemlösas situation i Göteborg har spelat roll.

– Man får konstatera att det är en hård klapp som Göteborgs politiker bjuder stans hemlösa på i år, säger han. Sen finns det ju en yttrandefrihetsaspekt också även om bidraget aldrig har gått till själva tidningsproduktionen utan uttalat till den sociala verksamheten så är det ju ett sätt att signalera att man inte gillar kritisk granskning.

– Dario Espiga har ju varit kritisk till flera publiceringar som vi har gjort tidigare så jag antar att han känt att måttet är rågat, tror Aaron Israelson. Han vägrade ju också konsekvent att kommentera Göteborgs dåliga utfall i mätningen av det sociala utanförskapet i Stockholm, Göteborg och Malmö, där Göteborg hamnar sist som vi nyligen presenterat.

Alla partier bakom

– Det här är ett förslag som förvaltningen lagt fram och alla partier ställer sig bakom, säger Dario Espiga. Det grundar sig i att det finns ett gammalt beslut som togs för sex år sedan att bidraget till Faktum skulle fasas ut efter några år. Det har man aldrig börjat förrän nu eftersom Faktum hamnade på obestånd, så gjorde man inte det. Det är förvaltningen som gjort den bedömningen och hela nämnden ställer sig bakom detta.

Det har inget med Faktums kritiska publiceringar att göra?

– Nej, absolut inte, säger Dario Espiga. Samtidigt måste de acceptera att bara för att de är kritiska betyder inte det att vi inte granskar hur deras ekonomi och bidrag ser ut. De behandlas som alla andra föreningar. Tanken är att tidningen ska stå på egna ben och de här pengarna har inte gått till tidningen utan till föreningen.

– Det ursprungliga beslutet innebär att ytterligare 100 000 kronor kommer att fasas ut varje år, förklarar Dario Espiga. Det var ett bidrag som var tillfälligt under en period så tycker jag att man får titta på det.

Varför tar man bort ett bidrag precis innan jul?

– Det är alltid i december eftersom vi tar beslut om bidragen just då, säger Dario Espiga. Men pengarna hamnar med all sannolikhet i arbetet med de hemlösa i alla fall i olika föreningar som jobbar med detta. Det handlar om många miljoner.

Anette Fredriksson
Anette Fredriksson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER