Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Minskad försäljning och vinst – men SKF:s vd är nöjd ändå

SKF.Foto: HANNA BRUNLÖF

Såväl försäljning som vinst minskade för Göteborgsbaserade SKF under tredje kvartalet.

Men vd:n Alrik Danielson är trots det nöjd och tror på fortsatt ekonomisk återhämtning trots den pågående coronapandemin.

– Efter sommaren började man öppna upp efter en riktig nedstängning. Det man ser nu är att man stänger barer och sånt på kvällarna. Men själva industrin är ju inte nedstängd den här gången, utan vi fortsätter att operera, säger Alrik Danielson till Göteborgs-Posten.

SKF:s försäljning uppgick till 18,6 miljarder kronor under tredje kvartalet, en minskning med 2,4 miljarder jämfört med samma period 2019. Resultatet före skatt blir drygt 1,7 miljarder kronor, 0,3 miljarder mindre än förra året. Men det justerade rörelseresultatet ökade.

SKF:s vd Alrik Danielson kallar resultatet för tredje kvartalet ”fantastiskt”.

– Jag trodde inte att återhämtningen på bilsidan skulle bli så stark som den blev under tredje kvartalet, säger Alrik Danielson till tidningen.

210 jobb har försvunnit i år

210 SKF-jobb har försvunnit i Göteborg under året, samtliga på tjänstemannasidan. Den globala siffran är drygt 2 000 tjänster. Det berodde dels på minskad efterfrågan, dels på en omställning inom företaget där ny kompetens behövs för ny teknik.

– Det är klart att digitaliseringen skulle innebära att det fanns en effektivisering att göra i industrin. Det har ingenting med nuvarande situation att göra. Vad pandemin har gjort är att det vi trodde skulle ta 4–5 år nu har gått på ett år, säger Alrik Danielson till tidningen.