Minoritet i gisslandrama

Publicerad
Uppdaterad
Stadsrevisionen i Göteborg ger hela stadsdelsnämnden skulden för den ekonomiska kraschen i Linnéstaden.
Sanningen är att majoriteten (s, v och mp) hållit minoriteten utanför beslut och nekat ta fram konsekvensbeskrivningar.
Ordföranden i SDN Linné genomför för närvarande sin tredje mandatperiod med ständigt försämrad ekonomi. Förhoppningarna om att samma person skulle bytas ut väcktes redan inför valet 2006. Men icke sa Nicke!
Och vem är då han som med fast förankring i overkligheten vågar bestrida den verklighet som gäller? Jo, kommunstyrelsens ordförande (s), i syfte att frånsäga sig ansvaret.
Han skyller hela nämnden för passivitet. Sanningen är att minoriteten, på initiativ från oss folkpartister, faktiskt yrkat om att få hjälp från kommunstyrelsen och stadskansliet för att bringa ordning i Linnés ekonomi.
När den nye stadsdelschefen tillträdde i juni serverade denne, med stöd av majoriteten, ett oaviserat tjänsteutlåtande som innebar att förvaltningen i princip gavs fullt beslutsmandat att genomföra verksamhetsförändringar, utan något som helst samröre med nämnden innan beslut fattas.
Detta helt i strid mot kommunallagen.Vår bedömning inom fp-gruppen var att risken fanns att nämndens ansvar allvarligt kommer att ifrågasättas. Mycket riktigt har detta nu gjorts genom att stadsrevisionen konstaterat att besluten undandrar medborgarna insyn.
Alternativt hade vi i minoriteten kunnat presentera en så kallad skuggbudget, men då hade sannolikt majoritetens (läs förvaltningens) budgetförslag ändå vunnit omröstningen.
I oktober 2007 fick stadsdelsförvaltningen i uppdrag att avveckla en skola. Vid sammanträdet i november låg plötsligt ett yrkande från majoriteten på bordet. Enligt detta skulle inte längre någon skola läggas ned och i stället skulle 300000 kronor satsas på en reklamkampanj för att locka fler elever till Linnés skolor.
Minoriteten hamnade därmed i en politiskt omöjlig situation. Därför blev beslutet enligt majoritetens yrkande och vi kände oss tagna som gisslan. Detta har föranlett stadsrevisionens kritik. Sanningen i stället är att vi tvingades välja mellan pest eller kolera.
Det som skett i SDN Linné grundar sig på en långvarig avsaknad av tjänsteutlåtanden med utförliga konsekvensutredningar. Majoriteten har tydligen tagit denna teknik som verktyg för att minska nämndens inflytande.
Så här efteråt tycker jag att vi borde lagt ned en skola, exempelvis Oscar Fredriksskolan, som är i starkt behov av renovering. Men det är majoriteten rädda för, då ju Masthugget är ett starkt socialdemokratiskt fäste. Men då hade vi kunnat undvika denna ständiga osthyvling som innebär försämrad kvalitet i alla skolor i Linné.

Marie Zachrisson Gärdehed
gruppledare (fp) i stadsdelsnämnd Linnéstaden i Göteborg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER