Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Minnesmästarens tips: Så minns du mer

VÄRLDSMÄSTAREN. Jonas von Essen rankas trea i världen när det gäller att komma ihåg.
Foto: Robin Aron

Göteborg. Är du också en person som önskar att namnskyltar vore obligatoriskt när du träffar nya människor?

Under helgen finns din totala motsats på Stadsbiblioteket i Göteborg. Där avgörs SM i minne. Och arrangören, och minnesexpertens, bästa tips för ett bättre minne kan vem som helst följa.

- Det går väldigt fort att nå upp till en nivå där man imponerar sig själv, säger Idriz Zogajs.

Minnesproffsets 6 grundpelare

Idriz "Minnesmästaren" Zogajs har inte sitt smeknamn bara för att det låter bra. Här är hans sex grundpelare för ett aktivt minne - så även du kan minnas spelkort, siffror eller namn.

INSTÄLLNINGEN

1 Positiv inställning är a och o. För att memorera till exempel namn eller telefonnummer gäller det att intala dig att du kan klara detta.

FOKUSERA

2 Det gäller att koncentrera sig aktivt och vara en god lyssnare. Försök känna hur hjärnan till 100 procent har fokus på vad som sker.

LÄNKA INFORMATION

3 Väv samman ny information med tidigare information. Om någon heter Maria kanske du redan känner någon som heter samma sak - länka då dessa två till varandra. Hjärnan har lättare att hitta information om man kopplar den till redan kända fakta.

ASSOCIERA FRITT

4 Koppla egna associationer till den information du vill minnas. Om en person heter Niklas kanske du kan föreställa dig att han nickar. Det hjälper minnet.

INFO PÅ RÄTT PLATS

5 Placera den nya informationen i ett mentalt rum. Tidigare nämnda Maria ska sättas tillsammans med den Maria du redan känner. Mentala rum är något som majoriteten av minnesproffsen använder.

REPETERA

6 Att repetera är minnets bästa vän. Har du just introducerats för ett gäng nya människor? Repetera deras namn direkt ett par gånger för dig själv. Och har du bilder associerade med namnen - repetera även dessa.

KÄLLA: Idriz Zogajs bok "Minnets ABC"

Det kan vara den tystaste kampen i ett svenskt mästerskap någonsin när SM i minne och Swedish memory open 2014 hålls på Göteborgs stadsbibliotek under helgen.

Skövdesonen Jonas von Essen, 23, har redan två SM-vinster och ett VM-guld i bagaget och är starkt favorittippad. Han innehar alla svenska rekord i minne.

- Jag vill verkligen att fler ska upptäcka och pröva på teknikerna som vi använder. Det är som att inse att man har en superkraft. Kan man bara teknikerna så kan nog alla hitta den superkraften, säger Jonas von Essen.

Kom ihåg 764 siffror

Han är en minnesatlet och har just avslutat 15 minuter i grenen siffror. Alltså att man får en hejdundrande massa siffror i en följd på ett papper och sedan ska memorera så många som möjligt under 15 minuter. Hans eget rekord är 764 ihågkomna siffror.

Yanjaa Altantuya, 20, har vunnit över den regerande världsmästaren i två grenar tidigare, även om hon är nybörjare i sammanhanget.

- Jag kom på i mars att jag ville tävla och såg till att åka till Tyskland för att vara med på en tävling där. Jag ville komma i gång direkt, säger hon.

Använder olika knep

Idriz "Minnesmästaren" Zogajs, ordförande i Minnesförbundet, som håller i tävlingen på biblioteket, tycker att alla borde testa.

- Jag brukar säga att ett första steg är att man gör om den information som man vill komma ihåg till en rolig historia. Sen kan det vara bra att försöka memorera världsliga saker, som en handlingslista, innan man vågar sig på att testa om man klarar en tenta, säger han.

Sen finns det många böcker om tekniker och med tester för att minnas. Det var så Idriz Sogajs själv började. Och övning ger snabbt färdighet.