Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Minnesmästaren utmanas i helgen

Tvåfaldige svenske mästaren i minne, tillika Skövdebon, Jonas von Essen får kämpa i hlegen.Foto: Jan Wiriden

Har du bra minne? Då kanske du kan bli svensk mästare i helgen.

Då hålls nämligen SM i minne på Stadsbiblioteket i Göteborg. Tvåfaldige svenske mästaren, tillika Skövdebon, Jonas von Essen ställer upp – och ställs mot tjejen som aldrig glömmer ett namn. Yanjaa Altantuya.

– Det är fantastiskt kul att få hit denna tävling till våra nya fina lokaler, säger Tina Hedegård, bibliotekarie på Stadsbiblioteket i Göteborg i ett pressmeddelande.

Så länge Yanjaa Altantuya kan minnas har hon haft ett bra minne. Det är ganska länge. Hon upptäckte att för något år sedan att det fanns människor som tränar upp sitt minne och blev nyfiken på "sporten". Hon hörde av sig till Minnesförbundet, fick lära sig att förfina sina tekniker och lyckades i tyska mästerskapen i våras att vinna en av sina favoritgrenar. Grenen där hon skulle minnas fler namn på fem minuter än vad självaste världsmästaren Jonas Von Essen och världsrekordhållaren Simon Reinhard (från Tyskland) gjorde.

Och hon lyckades. I helgen möts Von Essen och Altantuya igen på SM i Göteborg.

– Jag har alltid haft lätt för att minnas och särskilt namn. Av en slump upptäckte jag att man kan tävla i detta och hörde av mig till förbundet som hjälpt mig mycket. Min favoritgren är dock binära tal, även fast jag har ett svenskt rekord i att minnas namn, säger en mycket förväntansfull Yanjaa Altantuya i ett pressmeddelande från Minnesförbundet.

Debuterar

Hon debuterar i helgen i SM-sammanhang och möter 22-årige Skövdebon Von Essen som är ett minnesproffs på heltid. Han försörjer sig nämligen på att tävla och kom nyligen hem från en resa till Indien där han vann sin 12:e guldmedalj i Indian Memory Open.

SM i Minne 2014 avgörs inne på Göteborgs nya Stadsbibliotek. Förutom tävlingarna blir det också föreläsningar för skolklasser där man får lära sig hur man gör för att bli ett minnesproffs.

Eller i alla fall försöker.

– En hjärtefråga för Minnesförbundet är att minnesträning ska bli en naturlig del i skolan. Att förstå hur hjärnan fungerar och även kunna träna den är något som särskilt skolelever har nytta av. Vi som minnesproffs har teknikerna som kan underlätta deras skolgång mycket, säger Idriz Zogaj ordförande för Minnesförbundet som också håller i föreläsningarna.

Stadsbiblioteket tycker det är kul att få tävlingarna.

– Det är fantastiskt kul att få hit denna tävling till våra nya fina lokaler, säger Tina Hedegård, bibliotekarie på Stadsbiblioteket i Göteborg.

Det här är sjätte gången i rad som tävlingen hålls och på söndag kväll koras vinnaren.

Försök att minnas det.