Trots att Minnas frakturer inte läkt helt uppmanas hon att söka jobb. Foto: PrivatTrots att Minnas frakturer inte läkt helt uppmanas hon att söka jobb. Foto: Privat
Trots att Minnas frakturer inte läkt helt uppmanas hon att söka jobb. Foto: Privat
Försäkringskassan uppmanar Minna att söka jobb, säger hon. Foto: / TT NYHETSBYRÅNFörsäkringskassan uppmanar Minna att söka jobb, säger hon. Foto: / TT NYHETSBYRÅN
Försäkringskassan uppmanar Minna att söka jobb, säger hon. Foto: / TT NYHETSBYRÅN

Minna fick 19 frakturer – får ingen sjukpenning

Publicerad

Minna Helander råkade ut för en svår trafikolycka för ett år sedan. Hon fick 19 frakturer – och en är ännu inte helt läkt.

Trots att hon behöver ytterligare rehabilitering har Försäkringskassan dragit in sjukpenningen.

– De har uppmanat mig att säga upp mig och söka ett annat jobb, säger hon.

Minna Helander från Nossebro får inte längre någon sjukpenning trots att hennes läkare intygar att hon behöver ytterligare sjukskrivning i flera månader, vilket även P4 Skaraborg berättat.

För ett år sedan råkade Minna Helander ut för en allvarlig trafikolycka där hon fick 19 frakturer. Hon låg sängbunden i drygt tre månader och har genomgått flera operationer. Fram till i somras var hon rullstolsburen. 

– I samband med en operation fick jag även stafylokocker vilket har fördröjt läkningen på den fraktur som är kvar i min vänstra överarm, berättar Minna Helander.

Läkare förordar sjukskrivning

Hon förklarar att hennes läkare anser att hon ska vara fortsatt sjukskriven eftersom armen behöver tid att läka. Senast den 28:e december röntgades armen som då ännu inte var läkt. Om åtta veckor är det dags för ny undersökning. Då hoppas Minna att armen har läkt.

–  Sedan behövs ytterligare en operation för att ta spiken i armen och därefter rehabilitering i form av sjukgymnastik, säger hon.

Uppmanas att säga upp sig 

Men Försäkringskassan följer inte läkarens bedömning utan har dragit in hennes sjukpenning från den 5 december.

– De har uppmanat mig att säga upp mig från mitt jobb som maskinoperatör och menar att jag ska söka ett annat jobb. Jag blev jättejätteledsen när jag fick beskedet. Jag har jobbat där i tolv år och har jättegoa kolleger. Jag kan mitt jobb och är uppskattad där, säger Minna Helander.

Arbetsgivaren har givit henne tjänstledigt av hälsoskäl för att hon ska slippa säga upp sig.

Är mycket orolig

– Min arbetsgivare ställer verkligen upp och vill att jag ska komma tillbaka, berättar Minna som just nu är inskriven vid Arbetsförmedlingen efter Försäkringskassans beslut.

Hon är mycket orolig över sin framtid och vad som ska hända med jobbet. Hon ställer sig frågande till vilken typ av jobb hon ska hänvisas till.

"Jag är helt slut"

– De har inte utrett min arbetsförmåga ännu. Jag väntar på ett möte. Jag är helt slut och har ätit penicillin sedan i februari förra året. Det här med oron och allt kring Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen tar mycket kraft från läkningen.

Försäkringskassan har dragit in Minnas sjukpenning.Foto: TT NYHETSBYRÅN

Minna Helander önskar bara få vara sjukskriven tills hon är helt återställd.

– Läkaren säger att jag ska bli bra till sommaren, men jag är rädd att det ska hända något med armen innan den är läkt. Det räcker att jag sätter mig och kör bil för att jag ska riskera att skada armen på nytt.

Snåriga regler

Karin Olsson, områdeschef på avdelningen för sjukförsäkring vid Försäkringskassan, säger att reglerna delvis är snåriga och att hon förstår att de kan "upplevas svåra för individen att ta emot".

Hon förklarar att mellan 180 och 365 dagars sjukskrivning har myndigheten möjlighet att titta på om det finns särskilda skäl som talar för att personen inom ett år kan återgå till sitt vanliga arbete.

"Tuff bedömning"

– Då kan man ändå få sjukpenning efter 180 dagar. Men efter 365 dagar finns inte den möjligheten i lagen. Då måste vi, trots pågående behandling och de nedsättningar som  kanske finns kvar, se om personen kan göra ett normalt förekommande arbete på hela arbetsmarknaden. Inte bara hos den vanliga arbetsgivaren, säger Karin Olsson och fortsätter:

– Jag förstår att den bedömningen känns tuff. Men det går inte att vi som myndighet av medkänsla gör en bedömning som inte är rättssäker. Det är så här lagen ser ut och vi kan inte göra annat än att tillämpa den lika för alla.

 

LÄS OCKSÅ: Wendela kan inte andas – Försäkringskassan drar in assistansen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER