Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Minna, 29, fick oväntat uppdrag av storstjärnorna

Minna Floss, 29, arbetar som illustratör och animatör i Stockholm.
Foto: Privat / Privat
En bildruta från musikvideon till låten ”Stratego” från albumet ”Senjutsu”. Animerad av Minna.
Foto: Minna Floss / Privat
Minna tyckte om Iron Maiden redan tidigare men han börjat lyssna mer aktivt efter jobbuppdraget.
Foto: LARRY MARANO/SHUTTERSTOCK / LARRY MARANO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Animatören Minna Floss, 29, fick en oväntad arbetsgivare i somras. 

Då kom nämligen frågan om hon ville vara med och skapa Iron Maidens senaste musikvideo. 

– Det kändes väldigt overkligt, säger Minna Floss. 

Minna Floss från Jönköping flyttade till Stockholm för tio år sedan för att studera till animatör. I dag är hon frilansare och jobbar med olika projekt samt lär ut animation på ett par olika skolor. 

– Jag tror att jag alltid varit intresserad av animation och alltid gillat att kolla på animerad film, säger hon. 

Hennes största projekt har den senaste tiden varit en kortfilm som hon gör helt på egen hand. Men så kom ett annat erbjudande som hon inte kunde tacka nej till, nämligen en musikvideo, någonting som Jönköpings-Posten också skrivit om. 

– Jag känner Gustaf Holtenäs som är regissör och vi har tidigare parat om att vi skulle vilja samarbeta. Han hörde av sig om projektet men det var så tidigt att han inte kunde säga vilket band det var. Det var lite hemligt. Men jag sa ja och blev jätteförvånad när det visade sg att det var Iron Maiden, det var större än jag trott. 

Bild från Minna Floss kortfilm som hon jobbar parallellt med andra uppdrag.
Foto: Minna Floss / Privat

”Hoppas att de tycker om den”

Minna hade aldrig tidigare arbetat med en musikvideo, men hon blev genast sugen på att jobba med bildspråket som Iron Maiden ofta använder sig av.

– Det känds väldigt overkligt. Jag blev jätteglad och jag tycker om deras musik och ”cover art” som de brukar ha på sina omslag. 

Projektet tog sex veckor och det har varit personer i från olika delar av världen som varit inblandade. Minna har varit ”lead animator” för delarna som är gjorda i 2D. 

– Jag kände mig rätt fri och regissören gav mig relativt fria tyglar. Det var ju kort tid, det är ganska ovanligt att göra det på sex veckor. Allt gick snabbt så det var mest att man körde. Det var skönt att det var snabba puckar. 

Minna har själv inte haft någon kontakt med bandet men hon hoppas att musikvideon som är till låten ”Stratego” uppskattas. 

– Jag hoppas att de tycker om den, jag tror det.