Niclas Pettersson som äger minkfarmen utanför Falkenberg. Foto: PRIVATNiclas Pettersson som äger minkfarmen utanför Falkenberg. Foto: PRIVAT
Niclas Pettersson som äger minkfarmen utanför Falkenberg. Foto: PRIVAT
Foto: / SVTFoto: / SVT
 Foto: / SVT

Minkfarm stormades av aktivister: "Uppträtt hotfullt"

Publicerad

På lördagseftermiddagen ryckte polis ut till en minkfarm i Falkenbergs kommun, efter larm från en farmens ägare.

– Det var kaosartat, säger Niclas Pettersson som driver minkfarmen.

– Det är ett 20-tal djurrättsaktivister som brutit sig in på farmområdet och uppträtt på ett hotfullt sätt, sa polisens presstalesperson Peter Adlersson tidigare på lördagseftermiddagen.

Larm om intrånget kom till polisen vid 14.15-tiden på lördagen. Enligt minkfarmaren själv hade man väntat sig att något skulle hända under helgen. Inte att det skulle sluta som det gjorde.

– Någon hade sett att de meddelat på sin Facebook att de planerade en demonstration i morgon söndag. Vi tänkte samtidigt att det kunde hända grejer under hela helgen, säger Niclas Pettersson som driver minkfarmen i Glomma utanför Falkenberg.

Röd sprayfärg i ansiktet

Pettersson menar att en av aktivisterna slagit honom i ansiktet och dessutom sprayat röd färg mot hans glasögon.

– Jag försökte helt enkelt få bort de allihopa från min gård. 

Vad gjorde du i det läget?

– Det är så svårt att återge. Jag vet inte om jag själv minns hela händelseförloppet. Det var så tumultartat. 

Hur uppträdde du under det här tumultet? Slog du tillbaka?

– Jag vet inte ärligt talat. Det tror jag inte. Däremot knuffade jag till en person som försökte spreja ner mig med ytterligare sprayfärg. Det var som sagt en tumultartad situation och ur mitt perspektiv så är gör de inbrott på min egendom, säger Niclas Pettersson.

 

LÄS MER: Niclas hotas på grund av sitt jobb

 

"Vi brukar inte våld" 

GT har varit i kontakt med en av aktivisterna som var på plats under lördagen från gruppen "Djurens revolt". Personen berättar att det var personer från två olika aktionsgrupper på plats och att de var runt 20 som kom dit och då befann sig utanför gården. De menar att det finns en annan version av händelserna. 

–  Inne på gården var vi runt 10 personer. Vi i vår grupp är inte där för att trakassera någon eller för att vi är mot Niklas som person. Vi brukar inte våld, jag kan så klart inte tala för alla, men är man där själv har man ansvar för det man gör, Har Niklas fått någon spark eller slag så är det i självförsvar i det här tumultet. 

Aktivisten är medveten om att aktionen som genomfördes handlar om olaga intrång.

– Det är alla medvetna om, visst gör man något olagligt. Men det är för djurens skull, inte för att vi tycker att det är spännande eller roligt att stå där i hagelregnet. 

Det här tumultet hade inte uppstått om det inte hade börjat med ett olaga intrång. Finns det inga andra sätt som ni kan nå fram med ert budskap?

– Nej, det gör ju inte det. Det går väldigt långsamt och då får vi inte den uppmärksamhet som krävs. 

Enligt polisen har minkfarmen utsatts för liknade angrepp av djurrättsaktivester den senaste tiden.

– Jag kan i nuläget inte bekräfta att det ska röra sig om exakt samma grupp aktivister men det är inte första gången det här händer om man säger så, säger polisens presstalesman Peter Adlersson.

Han vill i nuläget inte slå fast vad för typ av brottsmisstankar som kan komma att riktas mot de inblandade i nuläget.

– Men på papperet ser det helt klart ut att handla om olaga intrång och misstänkt misshandel, säger polisens presstalesperson.

 

LÄS MER: Kvinna bröt sig in på minkfarm – knäade ägaren i skrevet

Har haft besök tidigare 

Det var i augusti i år som drygt 2.000 minkar försvann ur sina burar efter att någon brutit sig in på Niclas gård.

Niclas Petersson själv menar att lördagens attack mot minkfarmen blir den tolfte under en sexmånaders period. I oktober fick minkfarmaren hembesök av maskerade demonstranter på hans gård. Senare samma dag las en bild ut i sociala medier. 

På bilden sågs ett skelett dinglade i en snara, ackompanjerat med en text, som löd: "Niclas, före detta minkfarmare".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER