Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ministerns krav på Norge – när svenskar står utan inkomst

Gitte Löf berättade i början av februari om den ekonomiska oron sedan hon inte längre tillåts korsa gränsen för att arbeta.
Johan Hultberg (M), riksdagsledamot Västra Götaland Norra valkrets.
Foto: RENE JARAMILLO / MODERATERNA
Foto: Helena Larsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anna Hallberg (S).
Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

För tre veckor sedan stängde Norge gränsen och arbetspendlare utan samhällsviktig funktion tillåts inte ta sig till sina arbeten.

De går nu utan varken lön eller ersättning, något som Anna Hallberg (S), minister för nordiska frågor, tycker är ”ohållbart”.

”Vi söker dialog med norska regeringen för att höra hur de arbetar med att lösa ut den här frågan”, skriver hon i ett mejl till GT.

– Jag är besviken på så väl den svenska som den norska regeringen, säger den moderate riksdagsledamoten Johan Hultberg, som tycker att en lösning borde ha presenterats vid det här laget.

Natten till den 29 januari stängde Norge sina gränser på grund av den rusande smittspridningen. För tusentals arbetspendlande svenskar innebar det att de inte längre tilläts komma till jobbet på andra sidan gränsen om deras yrke inte har en samhällsbärande funktion.

GT har tidigare pratat med Gitte Löf från Charlottenberg, som från en dag till en annan stod utan inkomst.

– Det är ju det största orosmomentet så klart, och vi är ju många i Värmland men också längs hela svenska gränsen som jobbar i Norge, som jag tror hade samma tankar som mig. Hur blir detta? Kommer vi få betalt?, sa hon i början av februari. 

Frågetecknen finns fortfarande kvar, tre veckor senare. Anna Hallberg, utrikeshandelsminister och minister för nordiska frågor, kallar situationen för ”ohållbar”.

”De har kvar sina anställningar men saknar inkomst. Det absolut snabbaste sättet att lösa denna situation är att få en fungerande lösning så att gränspendlarna kan ta sig till sitt arbete. Vi söker dialog med norska regeringen för att höra hur de arbetar med att lösa ut den här frågan”, skriver hon i en mejlkommentar till GT.

Gitte Löf, 53, har inte tjänat in någon inkomst sedan Norge stängde gränsen den 29 januari: ”Det kommer bli en tuff månad i mars”.
Foto: Privat

Riksdagsledamoten: ”Oerhört bekymrad”

Johan Hultberg är riksdagsledamot för Moderaterna i Västra Götaland Norra, och ser oroligt på de enskilda arbetarnas situation.

– Jag är oerhört bekymrad över situationen, både på kort och på lång sikt. I detta nu är det enskilda medarbetare som inte får lön, som är bekymrade över hur de ska betala amorteringarna på sina hus och på sina löpande kostnader, säger han.

På lång sikt, menar han, riskerar det att få konsekvenser för det nordiska samarbetet.

– Det finns en vision om att skapa världens mest integrerade region i Norden, men nu går utvecklingen åt total fel håll. Jag är väldigt bekymrad, och faktiskt besviken, på så väl den svenska som den norska regeringen.

I en skriftlig fråga till Anna Hallberg har han påtalat allvaret, och undrat om det är acceptabelt att ”gränspendlare som på grund av gränsrestriktioner inte kan ta sig till sitt arbete blir utan lön, och om inte, kan statsrådet utlova kompensation till de drabbade?”.

Norska regeringen hänvisar till arbetsgivarna

Den norska regeringen, genom statssekreterare Vegard Einan, har inte kunnat lova några omedelbara kompensationer till svenska arbetspendlare. P4 Värmland och NRK rapporterar att han i stället hänvisar till enskilda, norska arbetsgivare kring permitteringsbeslut och ersättning från Nav, försäkringskassan i Norge.

– I grunden när det gäller den här akuta situationen så tycker jag ju att den norska regeringen måste ta ansvar för vilka konsekvenserna blir för gränspendlarna, men självklart så har den svenska regeringen också ett stort ansvar att föra dialog med den norska diton och hitta en lösning, säger Johan Hultberg.

Det menar alltså Anna Hallberg att man gör i detta nu, men något besked att lämna till de berörda pendlarna finns i nuläget inte.

”Just den här typen av problem är anledningen till att Sverige gång på gång lyft förslaget om bättre samarbete i gränsfrågor och påtalat vikten av att arbetspendling underlättas. Vi har ett ansvar att, i den utsträckning situationen tillåter, minimera konsekvenserna för boende i gränsregionerna. Därför undantar exempelvis svenska inreserestriktioner mot Norge all typ av arbetspendling”, skriver Anna Hallberg till GT.

”Kommer bli en tuff månad i mars”

Den tionde februari förlängde den norska regeringen inreseförbudet till och med den sista februari, då saken ska omprövas igen.

Gitte Löf fick beskedet när hon såg på presskonferensen, och förstod att hon fortsatt kommer gå utan inkomst.

– Just nu klarar vi oss. Vårt (hennes och hennes sambos, reds. anm.) liv är inte baserat på att min inkomst är huvudinkomsten i familjen. Men jag klarar mig inte i evigheter utan att jobba, och det kommer bli en tuff månad i mars, så klart.

Hon och personer i samma sits som henne har hamnat mellan stolarna, tycker hon.

– Det är ett moment 22, vi får inga pengar från Norge och absolut inga pengar från Sverige. Som jag ser det kan jag inte göra annat än att börja söka mig ett jobb i Sverige.

Under torsdagen röstade det norska stortinget för ett förslag om att lösa gränspendlarnas ekonomiska sits. Bland annat genom att förlänga arbetslöshetsersättningen utöver den maximala ersättningen.

SE MER:

Anders Thornberg, rikspolischef, meddelade hur polisen kommer att arbeta enligt de nya bestämmelserna om inreseförbudet vid onsdagens pressträff.