Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ministerns ilska – extremister fick svenska skattepengar

Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning och forskning, reagerar på Expressens och Dokus granskning.Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT / TT NYHETSBYRÅN

Expressens/GT:s och Dokus granskning visade att islamistiska extremister och kriminella finns bland de svenskar som skolats med CSN-pengar på Saudiarabiens beryktade universitet i Medina.

Nu reagerar ministern Matilda Ernkrans (S) med bestörtning över uppgifterna.

– Jag blir upprörd över att svenska skattemedel har kunnat användas till det här, säger Ernkrans, som är minister för högre utbildning och forskning.

Under gårdagen visade en granskning av Expressen/GT och Doku hur Haris Karichanin skolades med svenska skattemedel på det strikt konservativa Medinauniversitet i Saudiarabien, där varken kvinnor eller icke-muslimer får studera.

Några år senare reste han till Syrien, anslöt sig till terrorsekten IS där han steg i graderna för att slutligen dödas i en amerikanskledd attack.

Och Haris Karichanin är inte ensam. 

I juli 2017 avslöjade Dagens Nyheters reporter Niklas Orrenius att CSN finansierat 71 svenskars utbildning vid Medinauniversitetet i Saudiarabien. Avslöjandet fick stor uppmärksamhet och ledde till krav på lagändring. 

Studerade utomlands – stred i Syrien

Gårdagens granskning från Expressen/GT och Doku presenterade helt nya uppgifter om svenskarna som fått skattepengar från CSN för att studera vid Medinauniversitetet, och andra lärosäten i Saudiarabien. 

Bland annat förekommer minst fem bekräftade fall av personer som rest ned till konfliktområdet i Syrien för att strida.

Efter att ha tagit del av granskningen reagerar nu Matilda Ernkrans (S), som är som är minister för högre utbildning och forskning.

– Jag tror jag reagerar som många andra som läst artikeln. Jag blir upprörd över att svenska skattemedel har kunnat användas till det här, säger Ernkrans.

Ministern: ”Regeringen har styrt upp det här”

Samtidigt vill hon förtydliga att regeringen agerade redan efter DN:s granskning och att det inte längre är möjligt att studera med studiemedel på läroverk som Medinauniversitet.

– Jag vill vara väldigt tydlig som ansvarig minister, som ansvarar för studiemedel att det naturligtvis är så att regeringen styrt upp det här, säger Ernkrans och fortsätter:

– Sen i maj 2018 så beslutade regeringen att studiemedel inte längre ska kunna lämnas för studier utomlands som är oförenliga med svensk grundlag. 

Men hur har det kunna bli så här från början?

– Från början var det så att det som CSN hade att bedöma var att standarden på utbildningen, men det blev ju alldeles uppenbart efter DN:s granskning att det aldrig varit meningen eller aldrig varit tänkt så att våra studiemedel ska finansiera vilka utbildningar som helst.