Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ministern hyllar SKF: "Ett framtidsföretag"

Per Bolund (MP) hyllar SKF.Foto: Lennart Rehnman
Finansmarknadsministern besökte företagets huvudkontor i Göteborg på onsdagen.Foto: Lennart Rehnman

Sveriges finansmarknadsminister Per Bolund (MP) höjer Göteborgsföretaget SKF till skyarna.

Under sitt besök på huvudkontoret såg han till att utdela flera hyllningar riktade mot företagets arbete inom förnybar energi.

– Vi ser SKF som ett framtidsföretag, säger ministern till GT.

SKF:s arbete med förnybar energi

I och med att den globala energimarknaden utvecklas i snabb takt har SKF en stor satsning på utveckling av material till förnybar energi, där vind-, havs- och solenergi räknas in.

Bland annat är SKF är en utvecklingspartner till ledande tillverkare av vindkraftsutrustning såväl som leverantör till den framväxande eftermarknaden.

Havskraft är fortfarande ett litet energislag, men SKF ligger i framkant i utvecklingen och har leveransavtal med flera tillverkare av utrustning för bland annat våg- och tidvattenkraft. SKF är också en leverantör av lösningar för solfångarsystem.

Hela tiden tecknas nya kontrakt med tillverkare av förnybar energi som vill ha SKF:s produkter i sina kraftverk.

Samtidigt använder SKF grön el för att ge ström åt sina många fabriker och kontor världen över om möjlighet finns.

Under onsdagen besökte finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund (MP) SKF. Delvis för att pratat om Miljöpartiets satsningar i regeringens budgetförslag – men också för att hylla Göteborgsföretagets arbete med förnybar energi.

– Jag tycker att det är mycket glädjande att SKF har sett förnybar energi som en marknadsnisch som växer och expanderar. Vi vet ju att förnybar energi och vindkraft expanderar på den globala marknaden, säger ministern.

"Köper grön el från Göteborgs energi"

SKF:s satsning på förnybar energi ligger inte bara i att de tillverkar material, så som turbiner, till bland annat vindkraftverk.

– Vi är både huvudleverantör och utvecklingspartner till våra kunder, vi följer hela kedjan för att kunna utveckla nästa generations turbiner. Det riktigt roliga är att vi köper grön el från Göteborgs energi till våra fabriker som tillverkar de stora lagren som används av tillverkaren av de vindkraftverk som förser oss med ström, säger Stefan Karlsson, marknadschef för förnybar energi hos SKF.

Han berättar att den förnybara energin blivit den bransch som växt snabbast under de senaste åren som anlitar SKF.

Per Bolund nöjd med ökade efterfrågan

Per Bolund, som representerar ett parti som vill få bort kärnkraft och fossila bränslen som energikälla innan 2030, är mycket nöjd med den ökade efterfrågan.

– Vi ser SKF som ett framtidsföretag som har enormt bra möjligheter att utvecklas i linje med de som vi ser att vi också behöver göra. Alltså en omställning till hållbar energiproduktion och ett hållbart samhäller och där kommer SKF att vara en nyckelaktör.

Finansmarknadsministern fortsätter:

– SKF har sett att det finns en stark nisch som man kan utveckla sin produktion till och det tycker jag är alldeles utmärkt för det gör att vi kan minska klimatproblematiken och få ett hållbart samhälle i framtiden. Och samtidigt tjäna pengar.