Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ministern efter Riccardos död: Vuxenvärlden har misslyckats

"Vuxna behöver vara mer närvarande och finnas på plats i de ungas vardag", säger justitieminister Beatrice Ask efter dödsmisshandeln i Stockholm förra helgen.
Foto: Jimmy Gustafsson

Protesterna efter dödsmisshandeln av Riccardo Campogiani i Stockholm förra helgen sprider sig över landet. En stor manifestation mot gatuvåldet hålls i dag i Stockholm men även här i Göteborg och i Malmö. Alla som vill visa sin avsky mot det ökade ungdoms- och gatuvåldet samlas på Gustav Adolfs torg i dag 17.00.

STOCKHOLM. Ett misslyckande för hela vuxenvärlden. Så sammanfattar justitieminister Beatrice Ask, m, dödsmisshandeln av 16-åriga Riccardo. 

 – Det betyder att vi inte har gett tillräckligt med verktyg åt unga att lösa konflikter på annat vis för att få ut sina aggressioner, säger hon.

 Från flera olika håll riktas nu krav på regeringen att satsa på åtgärder och ge ökade resurser för att inte tragedier liknande den på Kungsholmen förra helgen ska upprepas. 

Utredningar pågår

 Enligt justitieministern pågår redan flera utredningar, bland annat ser man över hur rättväsendet ska kunna fungera bättre för unga. 

 Men det finns flera sidor att diskutera, menar hon.

 – Det ena är vuxnas ansvar, att de behöver vara mer närvarande och finnas på plats i de ungas vardag. Det andra som bekymrar mig är att vi fått en slags internet-domstol vid sidan av rättsväsendet där skitsnack sprids med otrolig kraft. Risken är att oskyldiga hängs ut och att det undergräver det seriösa rättsarbetet.

 För att motarbeta fenomenet måste det göras tydligt hur lagar och rättsystemet fungerar och att prioritera unga brottslingar – rättsprocessen får inte ta för lång tid.City i går. ***


Pappan tacksam för stödet


 GÖTEBORG. Igår kväll hade närmare 72000 personer anslutit sig till Facebook-gruppen ”Bevara oss från gatuvåldet”. Riccardos pappa är tacksam och rörd över det stora stödet.

 Anton Abele, 15 år, i Stockholm startade Facebook-gruppen. Mordet på Riccardo Campogiani var en utlösande faktor men inte det enda skälet.

 –Det här handlar om att stoppa allt gatuvåld och manifestationen är till för alla offer. Nästa gång kan det drabba mig själv eller någon av mina vänner, säger han.


”Det är hårt”

 I Stockholm har man fått flytta arrangemanget från Sergels torg till Kungsträdgården på grund av det stora intresset.

 – Jag tänker vara där men jag kommer inte att visa mig. Mina bröder, min stora släkt och många som kände Riccardo kommer att vara där. Jag vill se det, men det är hårt, säger Riccardos pappa.