Justitieminister Morgan Johansson (S). Foto: Tommy Pedersen
Justitieminister Morgan Johansson (S). Foto: Tommy Pedersen

Ministern: "Det är inte klokt att det är tillåtet"

Publicerad

Justitieminister Morgan Johansson (S) blir upprörd över GT:s avslöjande om att kriminella sätter polisdekaler på sina fordon.

- Det är ju inte klokt att det är tillåtet, säger han och lovar att försöka ändra lagen.

I likhet med många andra utgick Morgan Johansson från att det var förbjudet att sätta polisdekaler på sin bil. När han fått klart för sig att en dom i Svea hovrätt ger "låtsaspoliserna" rätt blir han bekymrad.

- Jag har ingen anledning att ifrågasätta domen. Men om det är på det sättet... ja, då måste vi täppa till den här luckan i lagstiftningen.

"Inte acceptabelt"

Att brottsrubriceringen "föregivande av allmän ställning" inte gäller polismålade fordon som det i Göteborg tycker Johansson är orimligt.

- Ja, det är ju inte klokt.

Att Nissan-bilen disponeras av kriminella gör, enligt Morgan Johansson, saken ännu värre.

- Det rubbar allmänhetens förtroende ifall grovt kriminella kör omkring i bilar som ser ut som polisbilar. Det är inte acceptabelt.

Vad kan du göra åt det?

- När jag ser det här och hur lagen har tolkats, ja då är det klart att då måste vi göra en översyn av reglerna på det här området. När den här intervjun är avslutad tänker jag prata med tjänstemännen.

"Inte allmän uppfattning"

Bandidosledaren Mehdi Seyyed hälsar att han inte pratar med medier utan hänvisar till advokat Arash Raoufi.

- Enskilda individer inom polisen kanske känner sig provocerade av det här, men jag tror knappast att det är den allmänna uppfattningen, säger Raoufi.

 

Av Lasse Wierup

redaktion@expressen.se

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER