Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ministern: Besviken på Norges besked

Gränsen mot Norge i Vassbotten. Vägen har stängts igen.
Foto: Björn Lindsten
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sedan Norge stängt gränsen har många svenska gränspendlare hamnat i en ohållbar situation. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) mötte på tisdagen sin norska motsvarighet.

”Jag är besviken på beskeden från min norska kollega”, skriver hon i en kommentar till TT.

Norge stängde gränsen den 28 januari. Många svenska gränspendlare hamnade då i en ohållbar situation. Utan lön och utan socialt skyddsnät.

Många röster höjs för att något måste göras för att gränspendlarna inte ska hamna på bar backe. På tisdagen mötte arbetsmarknadsminister Eva Nordmark sin norska motsvarighet, arbets- och socialminister Torbjørn Røe Isaksen, för att hitta en lösning.

Fullständigt orimligt

”Jag var väldigt tydlig med att situationen är fullständigt orimlig och att Norge nu har ansvar för att lösa situationen. Eftersom det är Norge som har stängt gränsen är det Norge som har ansvar för att lösa de problem som detta har orsakat”, skriver Nordmark.

Svenska soldater bevakar gränsen mot Norge vid Håvilsrud i Värmland.
Foto: TOMMY PEDERSEN/TT / TT NYHETSBYRÅN

Men mötet gav inte det resultat som ministern hoppades på. I stället för konkreta resultat fick hon information om att den norska regeringen gett norska Folkehelseinstituttet i uppdrag att titta på möjligheten till lättade restriktionerna för gränspendlare.

”Det är ett steg i rätt riktning, men jag kommer inte nöja mig förrän vi fått konkreta svar på hur situationen ska lösas. Jag är besviken på beskeden från min norska kollega”, skriver Nordmark.

Missnöjet pyr

Debatten fortsätter och i området kring gränsen pyr missnöjet. I en sluten Facebookgrupp med över tusen medlemmar diskuteras problemet dagligen.

”Om det här fortsätter får jag säga upp mig från jobbet”, skriver en som pendlat till Eidskog i sydöstra Norge snart tio år.

– Jag tror det måste upp på statsministernivå: att Löfven och Solberg sätter sig ner och säger att så här kan vi inte ha det, sade Kent Hansson, kommunstyrelsens ordförande i Strömstad, nyligen till TT.