Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miniatyrkonstnären Staffan hyllar legendarisk korvkiosk

Den kända korvkiosken på Mariaplan i Majorna har funnits sedan 50-talet.Foto: ANDERS YLANDER / GT/EXPRESSEN
Konstnären Staffan Lindholm är expert på miniatyrmodeller och har återskapat korvkiosken i skala 1:12.Foto: Privat
Staffan Lindholm tillsammans med ett av ”mushusen” i Haga. I detta fall en liten skobutik.Foto: Privat
Modellerna av korvkiosken tog sammanlagt 2 månader att färdigställa.Foto: Privat

Han har tidigare gjort sig välkänd för sina små mushus i Haga.

Nu har konstnären Staffan Lindholm valt att hedra den legendariska korvkiosken i Majorna.

– I mitt tycke är den ju i stort sett k-märkt, så det är förståeligt att folk vill ha den stående hemma.

Den gamla korvkiosken som sedan 50-talet stått på Mariaplan i Majorna har uppnått vad som inte kan kallas för något annat än legendarstatus. Den karaktäristiska, särskrivna skylten ”Korv kiosk” är välkänd bland göteborgarna och så även för Staffan Lindholm. Han kallar sig själv för ”autodidakt konstnär” och är mannen bakom de omtalade mushusen som dök upp i Haga för ett par år sedan. Nu har han tagit sin fingerfärdighet till nya höjder och återskapat den renommerade korvkiosken.

– Jag förstod först inte riktigt att just särskriften var så originell. Jag hade skapat en modell av en annan, påhittad korvkiosk men med den ikoniska skylten och många tyckte att det påminde om den i Majorna. Så jag åkte dit och fotade av korvkiosken från olika vinklar och återskapade den. Den är i skala 1:12 ungefär, i dockskåpsstorlek, berättar Staffan Lindholm.

Staffan Lindholm tillsammans med modellen av korvkiosken i Majorna.Foto: Privat

Många hyllar minikioskerna

Den första färdiga modellen finns att se inne i den normalstora korvkiosken. Inför premiären av julmarknaden i Haga den 30 november har han skapat fyra modeller till. De positiva reaktionerna har inte låtit vänta på sig – ett Facebookinlägg där han publicerat en bild av modellerna har fått 1600 gillamarkeringar och över hundra kommentarer.

– Det är många som uppskattar dem. Det är i mitt tycke en i stort sett k-märkt korvkiosk och alla vet vilken det är. För några år sedan spelade ett band på taket där. Den är traditionell och den enda i sitt slag i Göteborg, så jag förstår att folk vill ha den hemma också.

Modellerna av korvkiosken tog sammanlagt 2 månader att färdigställa.Foto: Privat

Mushusen i Haga uppskattade sevärdheter

Det var 2017 som Staffan Lindholm skapade sina första mushus, som placerades i igenmurade ventilationshål längs Kaponjärgatan i Haga. De föreställde allt från ett litet gym till en ostbutik.

– Det hade poppat upp såna små hus i både Borås och Malmö. Jag har alltid hållit på med små byggen och min sambo tyckte att jag också borde göra det eftersom det inte fanns något sådant i Göteborg.

Men efter stölder och vandalisering var det svårt att hålla intresset uppe.

– Jag var lite naiv i början och lät dem stå kvar över natten, men det är klart att om någon som är rund under fötterna ser en liten mc-verkstad i miniatyr så är det lätt att sparka till. Så stals också ett litet minigalleri jag hade gjort. Det var jättejobbigt, så jag förlorade nästan intresset ett tag. 

Staffan Lindholm tillsammans med ett av ”mushusen” i Haga. I detta fall en liten skobutik.Foto: Privat

Båtvarv i miniatyr

Nu för tiden går det endast att se mushusen vid specifika tillfällen. På julmarknaden i Haga kommer han ha med sig ett litet båtvarv för utställning och återigen fylla tre ventilationshål på Kopanjärgatan i Haga med miniatyrhus. För allmänheten är det ett mysigt avbrott i vardagen, för Staffan Lindholm är det ett hjärtligt intresse.

– Jag är en 72-årig pensionär, något måste man ju hålla på och kladda med.