Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Minelle, 7, drabbades av oförklarlig blodförgiftning

UR ARKIVET: 12-åriga Smilla fick ovanliga sjukdomen ”Pans” – berättade i tv-programmet ”Sofias änglar”.
Minelle drabbades av blodförgiftning.
Foto: Privat.
Mamma Paulina Adollarsson.
Foto: Privat.

Minelle är bara sju år och har redan spenderat många nätter på sjukhus. 

Läkarna står handfallna – de vet inte varför hon först fick blodförgiftning, och sedan var en hårsmån ifrån att drabbas igen.

Nu kämpar mamma Paulina för att återgå till vardagen. 

– Hon frågar jämt om hon kommer dö snart, säger Paulina. 

Att Minelle Bratt, 7, skulle drabbas av blodförgiftning två gånger på kort tid var lika sannolikt som att himlen skulle falla ner, berättar mamma Paulina Adollarsson, 28. 

Men det var precis det som var på väg att hända.  

Allting började i oktober förra året när Minelle klagade på att hon hade ont på sidan av halsen. När mamma Paulina skulle kolla efter hittade hon en liten röd svullnad på vänstra sidan av halsen. 

Efter ett par prover på vårdcentralen fick de åka hem – läkarna misstänkte att det var körtelfeber. Men det blev bara värre. 

– Dagen efter blev märket på halsen större och hon fick feber. Vi åkte till läkaren igen men han sa likadant, att det var körtelfeber. 

Helikopter till intensiven

Paulina litade på läkarens ord och stannade hemma med Minelle. Men allt eftersom fick Paulina se sin lilla dotter må allt sämre. 

– Hela den helgen låg hon bara och sov, hon hade 42 graders feber och började yra. När hon väl började kräkas oavbrutet åkte vi in till akuten. 

De nästkommande dagarna fick de spendera på barnmedicin i Skövde, där det konstaterades att Minelle led av sepsis – blodförgiftning.

– När läkaren kom med provsvaren sa han att helikoptern kommer om 30 minuter. Vi skulle till barnintensiven i Göteborg, säger Paulina. 

Sepsis, eller blodförgiftning, är ett allvarligt tillstånd som innebär att en infektion påverkar hela kroppen och gör att viktiga organ som hjärta och lungor inte fungerar som det ska. 

– När jag fick det konstaterat skrek jag bara ut ”ska hon dö?”

När Paulina fick beskedet skrek hon ut: ”Ska hon dö?”
Foto: Privat.

Rodnaden kom tillbaka

Minelles lilla kropp kopplades upp med sladdar och de närmaste dagarna var kritiska. Läkarna stod handfallna, de visste inte varför just Paulinas dotter blivit drabbad.

Men tillslut återhämtade hon sig och familjen kunde åka hem till vardagen i Tidaholm igen. 

– Det var en jobbig tid. Jag var orolig och tog tempen på henne dagligen utan anledning. Men vi blev ändå lugna när läkaren sa att Minelle bara haft en fruktansvärd otur och det var inte sannolikt att hon skulle få det igen. 

Men nu, sex månader senare, skulle rodnaden på halsen komma tillbaka tillsammans med mamma Paulinas oro.

– Hon har inte varit sig själv det senaste halvåret. Hon har varit tröttare än vanligt. Och förra veckan ringde hennes lärare, Minelle klagade på att hon hade ont på halsen igen. 

Minelle kunde skrivas ut från sjukhuset vid Alla Helgon 2020.
Foto: Privat.
Men rodnaden kom tillbaka
Foto: Privat.

”Hon har jättemycket dödsångest”

De åkte in med samma symtom som förra gången, men den här gången lyckades läkarna förhindra blodförgiftning – i stället drabbades Minelle av en allvarlig halsinfektion i lymfkörteln.

Men ändå skickades dem hem. 

Paulina berättar att hon inte kan sova på nätterna och ständigt oroar sig för sin dotter. 

– Jag är besviken. Läkaren vet inte vad som är fel. När jag frågade läkarna om utslaget på halsen så visste de ingenting men nu har ansvaret hamnat på mig. 

Hur mår Minelle nu? 

– Hon har jättemycket dödsångest. Hon frågar mig jämt om hon kommer dö snart. Det är jättejobbigt att känna hennes ångest. Även hennes syskon mår dåligt över det här. 

Nu har de fått en remiss till MR-röntgen.

– På ett sätt känns det tryggt att läkarna kommer fortsätta undersöka detta. Men att ingen riktigt vet vad det beror på är en ständig oro.

SE MER: Hade märkliga blåmärken – var leukemi

När 2-åriga Ellie fick oförklarliga blåmärken tog mamma Jennifer Rubin, 38, med henne till vårdcentralen. Proverna visade på ett väldigt högt antal vita blodkroppar – och misstanken om leukemi bekräftades.