"HAN VILLE TILL PARADISET". Saras son skulle bli självmordsbombare. Med pengar på fickan och ett löfte om paradiset var den unge mannen, vars familj bor på Hisingen i Göteborg, villig att offra sig själv och andra. Men hans mamma fick honom att tänka om. "Jag sade att allt var bluff, att han skulle hamna i helvetet i stället", säger hon. Foto: Marie Hebelius Svahn
"HAN VILLE TILL PARADISET". Saras son skulle bli självmordsbombare. Med pengar på fickan och ett löfte om paradiset var den unge mannen, vars familj bor på Hisingen i Göteborg, villig att offra sig själv och andra. Men hans mamma fick honom att tänka om. "Jag sade att allt var bluff, att han skulle hamna i helvetet i stället", säger hon.  Foto: Marie Hebelius Svahn

"Min son värvades som självmordsbombare"

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Saras söner hamnade i klorna på den somaliska terrorrörelsen al-Shabab.
Äldste sonen sitter i fängelse för khatsmuggling.
Den yngste rekryterades till självmordsbombare av värvare i Göteborg.
- Han trodde att han skulle komma till paradiset om han sprängde sig själv och andra i luften, berättar hon.
Terrorrörelsen rekryterar unga invandrare på olika håll i Sverige. Även i Göteborg. GT berättade i går om de omfattande värvningsförsöken.
Sara, som heter något annat i verkligheten, och hennes familj på Hisingen i Göteborg, är några av offren för värvningskampanjerna. Hon är förtvivlad och upprörd över den makt organisationer som al-Qaida och al-Shabab kan få över unga arbetslösa män.

"Jag vill varna"

Sara känner ett tiotal familjer, de flesta från Stockholmstrakten, vars söner hittats döda i hemlandet Somalia.
- Som mamma känner jag stor sorg över de familjer som förlorat sina barn till detta helvete, säger hon. Därför vill jag gå ut och varna.
Förra året höll hon på att mista sin 20-årige son till den somaliska terrorrörelsen. Pojken hade först fått kontakt med värvarna via chattsidor på internet. Senare träffade han dem på riktigt.
- Ute på stan, som vi gör nu, säger hon.
Sara menar att männen hjärntvättade hennes son och hon säger att de kom från både Sverige, Köpenhamn och London. En julidag kom 20-åringen hem till sin mamma med 5 000 dollar i fickpengar och en flygbiljett i handen.
- Han var så glad, berättade att han skulle resa till Somalia och dö där. Att han skulle hamna i paradiset där 74 oskulder väntade på honom.

Rev sönder flygbiljetten

Sara ler lite och skakar vantroget på huvudet. Med all sin förmåga, kärlek och kraft fick hon sonen att tänka om.
- Det var svårt, jag fick ta hårt i honom för att han skulle förstå hur förtvivlad och upprörd jag var. Att han aldrig skulle hamna i paradiset utan direkt i helvetet om han dödade andra människor.
- Till slut förstod han att allt var bluff, insåg att det han skulle ha gjort var hemskt.
Sara rev sönder flygbiljetten och sade till sonen att lämna tillbaka pengarna. Hon hoppas att han gjorde det.
- Nu gömmer han sig för dem, håller sig mest hemma och söker jobb. Han har aldrig haft ett arbete.
För ett par månader sen greps hennes äldste son på Öresundsbron med 165 kilo khat i bilen. Smugglingen skulle ha gett honom 300 000 kronor. Mannen dömdes till 18 månaders fängelse för narkotikabrott.
Sara visste inte att han sysslade med knark. När sonen bara försvann fruktade hon att även han begett sig till Somalia.

Enda vägen ut: arbete

I dag är hon säker på att han utsattes för hot eller påtryckningar av al-Shabab och att intäkterna skulle ha gått till terrorrörelsen.
- Mina egna efterforskningar visar att det är så, säger hon.
Sara har bott i Sverige i nästan 20 år och hade aldrig kunnat tro att terrorister skulle få grepp om medborgare här.
- Inte här, i ett demokratiskt land.
För henne finns det bara en väg ut: arbete.
- Sverige måste se till att dessa ungdomar utbildas och får jobb. Får de inte det finns al-Shabab eller al-Qaida där som ett alternativ.
Marie Hebelius Svahn
Marie Hebelius Svahn

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER