Milla blev hotad med att att hennes instagram-bilder skulle läggas upp på porrsajter om hon inte skickade nakenbilder via Snapchat. Foto: PRIVATMilla blev hotad med att att hennes instagram-bilder skulle läggas upp på porrsajter om hon inte skickade nakenbilder via Snapchat. Foto: PRIVAT
Milla blev hotad med att att hennes instagram-bilder skulle läggas upp på porrsajter om hon inte skickade nakenbilder via Snapchat. Foto: PRIVAT
Pojken fick kontakt med Milla via Snapchat. Foto: YLVA JOHANSSONPojken fick kontakt med Milla via Snapchat. Foto: YLVA JOHANSSON
Pojken fick kontakt med Milla via Snapchat.  Foto: YLVA JOHANSSON

Milla, 14, fick porrhot när hon vägrade ta nakenbild

Publicerad

Först erbjudande om pengar för nakenbilder – när det inte fungerade kom hoten om att sprida Instagram-bilder på porrsajter.

14-åriga Milla Mattsson mötte i dag den misstänkte som tog kontakt med henne på Snapchat – men domen kommer dröja.

– Det känns som att man inte riktigt kan släppa det förrän han dömts, säger Milla Mattsson.

Det var i januari som Milla Mattsson, 14, från Tidaholm blev kontaktad av en okänd man på Snapchat.

Hon blev där erbjuden pengar av mannen i utbyte mot nakenbilder. Men trots att hon sa nej fortsatte han att tjata – och när tjat inte funkade så bytte mannen taktik.

Han hotade då med att lägga ut Milla Mattssons Instagram-bilder på en porrsajt, om hon inte gjorde som han ville.

– Jag frågade om han var dum i huvudet och att jag skulle visa vad han skrivit för min pappa. Då skrev han att "Och dina bilder kommer ut, är det de du vill?", berättade hon för GT då.

Var bekant med förövaren

Händelsen polisanmäldes och under fredagen ägde rättegången rum. Och det visade sig att den som hotat Milla Mattsson var en pojke, även han minderårig, som hon kände till sedan tidigare.

– Det var nästan jobbigare när man visste vem det var, berättar Milla efter rättegången.

Rättegångsdatumet har varit klart sedan en vecka och den senaste tiden har varit känslosam för henne.

– Jag har aldrig riktigt kunnat släppa det och har tänkt på det väldigt mycket. Sen var det jobbigt att vara med i rättegången och få ögonkontakt med honom. Det kändes lite lättare att det inte bara var jag, tyvärr.

För det var inte bara Milla som pojken försökt tvinga till sig nakenbilder från. I salen fanns en annan minderårig flicka som blivit drabbad.

Miss i handläggningen

Pojken har erkänt handlingen men nekat till brott. Och det var meningen att det skulle falla en dom direkt efter rättegången på fredagen – men så blev inte fallet. Detta trots att åklagaren, målsägarbiträdet och rätten var överens om att det mest lämpliga straffet skulle vara ungdomsvård. 

Enligt pojkens försvarsadvokat Pontus Ljunggren beror det på en handläggningsmiss där utlåtandet blivit liggande till sista stund och att, när det kom in till rätten, saknade ett utlåtande om just ungdomsvård som påföljd.

På fredagseftermiddagen var det försent att rätta till misstaget och nu lutar det åt att pojken i stället döms till ungdomstjänst när domen faller på måndag. 

– Jag vill inte föregå domen med det är i princip den enda påföljden som finns kvar, säger Ljunggren.

"Han behöver vård"

Millas mamma Katarina Mattsson fanns vid sin dotter sida under rättegången och håller med om att den bästa påföljden skulle vara vård.

– Det är tragiskt alltsammans, det är en väldigt påverkad familj på andra sidan. De fick yttra sig och sa då till våra tjejer att de gjort helt rätt. Det var väldigt skönt får våra tjejer att få höra, säger hon och fortsätter:

– De vill att deras son ska få vård så att han kan göra om och göra rätt. Jag håller med, en så ung människa ska man inte låsa in eller liknande, han behöver vård, säger Katarina Mattsson och påpekar att hon gärna hade sett en dom kom i dag.

För att domen hänger i luften gör att Milla Mattsson ännu inte kan lägga det bakom sig.

– Självklart är det skönt att rättegången är över men det känns som att man inte riktigt kan släppa det förrän han dömts, säger Milla Mattsson.

 

Följ utvecklingen i GT:s app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android

Relaterade ämnen
Love Hansen Siilin
Love Hansen Siilin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER