Jerker Nordlund, Miljöpartiets andranamn i Herrljunga, liknar på Facebook Israel vid en sinnessjukdom - och uppmanar till "globalt krig" mot landet. Foto: PrivatJerker Nordlund, Miljöpartiets andranamn i Herrljunga, liknar på Facebook Israel vid en sinnessjukdom - och uppmanar till "globalt krig" mot landet. Foto: Privat
Jerker Nordlund, Miljöpartiets andranamn i Herrljunga, liknar på Facebook Israel vid en sinnessjukdom - och uppmanar till "globalt krig" mot landet. Foto: Privat
På sin facebooksida uppmanar Jerker Nordlund (MP) till globalt krig mot landet.På sin facebooksida uppmanar Jerker Nordlund (MP) till globalt krig mot landet.
På sin facebooksida uppmanar Jerker Nordlund (MP) till globalt krig mot landet.
Efter att Borås tidning uppmärksamman inlägget så korrigerade Sverker Nordlund sitt inlägg och sa att han inte alls pratat med Carl Bildt (M) i telefon.Efter att Borås tidning uppmärksamman inlägget så korrigerade Sverker Nordlund sitt inlägg och sa att han inte alls pratat med Carl Bildt (M) i telefon.
Efter att Borås tidning uppmärksamman inlägget så korrigerade Sverker Nordlund sitt inlägg och sa att han inte alls pratat med Carl Bildt (M) i telefon.
Jan Ericson (M) som är riksdagsledamot kritiserade Sverker Nordlund efter inlägget. "Mp-politiker går från klarhet till klarhet. Nakenprotest mot statsministern o nu uppmaning till krig mot Israel", skriver han på Twitter.Jan Ericson (M) som är riksdagsledamot kritiserade Sverker Nordlund efter inlägget. "Mp-politiker går från klarhet till klarhet. Nakenprotest mot statsministern o nu uppmaning till krig mot Israel", skriver han på Twitter.
Jan Ericson (M) som är riksdagsledamot kritiserade Sverker Nordlund efter inlägget. "Mp-politiker går från klarhet till klarhet. Nakenprotest mot statsministern o nu uppmaning till krig mot Israel", skriver han på Twitter.

Miljöpartisten: "Israel är en sinnessjukdom"

Publicerad

BORÅS. Jerker Nordlund, Miljöpartiets andranamn i Herrljunga, liknar på Facebook Israel vid en sinnessjukdom - och uppmanar till "globalt krig" mot landet.

– Jag är mycket aktiv i Palestinafrågan och känner en stark vrede, säger Nordlund.

– En sådan person kan inte representera ett demokratiskt system, säger Jan Ericson (M), riksdagsledamot från Sjuhärad.

Jerker Nordlund, 56, är kommunpolitiker för Miljöpartiet i Herrljunga och högst engagerad i konflikten mellan Israel och Palestina. Bland annat skriver Nordlund, under pseudonym, på flera internetsidor där man diskuterar konflikten.

Och han skräder inte sina ord.

"Det som behövs nu, är ett globalt krig mot Israel. Jag har frågat Carl Bildt vad han tycker om det. Det är helt oacceptabelt säger han. Han vädjar att vi skall lugna ner oss och låta honom vädja till Israel att lugna ner sig", skriver Nordlund, under sin pseudonym, på Facebook - och skriver även:

"Hoppas nu att var och en förstår att Israel inte är en nation, Israel är en sinnessjukdom."

Uttalandena nådde Borås Tidning. Då korrigerade han sina inlägg och gjorde en pudel.

"Detta uttalande av mig har föranlett Borås Tidning att skriva en artikel om mina ställningstaganden i Gazakonflikten. Jag får därför göra en pudel. Jag talade aldrig med Carl Bildt, jag bara skojade", skrev Nordlund på Facebook.

Står för åsikterna

Men när GT når honom står han fast vid sina åsikter.

– Jag är mycket aktiv i Palestinafrågan och känner en stark vrede. Jag deltar på många sajter där folk försöker försvara Israel och jag för fram mina synpunkter. De kan anses vara absurda, men de ska mana till eftertanke och är skämtsamma, säger Jerker Nordlund, som tidigare varit ledamot i kommunstyrelsen och suttit i socialnämnden i Herrljunga.

Han vill att världen ska mobilisera sig mot Israel, i form av diplomatiska bojkotter. Men han har ändrat sig om väpnade aktioner.

– Jag tycker att världssamfundet skall samlas i enade aktioner mot Israel för att markera att deras behandling av människorna i de ockuperade områdena är jämförbara med apartheidtiden i Sydafrika. Det behövs ett globalt handelskrig mot Israel. Man kan tycka att uttalandet är absurt, visst, men det är de som startat en konflikt, säger Nordlund.

– Man ska behandla Israel som de behandlar Gaza. Jag är för en skyndsam och fredlig nedmontering av staten Israel, säger Nordlund.

Får fortsätta

Joakim Larsson, Miljöpartiets ordförande i Västra Götaland, säger enligt Borås Tidning att uttalandet inte påverkar Jerker Nordlunds förtroende som politiker. Däremot delar Miljöpartiet inte åsikterna.

– Även om det stämmer att Israel ligger på stulen mark varifrån hundratusentals palestinier fördrivits så är det inget som de israeler som är födda och uppvuxna i detta land av i dag kan beskyllas för. Därför förespråkar vi en tvåstatslösning, säger han till BT.

Nordlund

Jerker Nordlunds utspel kritiseras av sjuhäradspolitikern Jan Ericson (M) som är riksdagsledamot.

"Mp-politiker går från klarhet till klarhet. Nakenprotest mot statsministern o nu uppmaning till krig mot Israel", skriver han på Twitter.

– Jag tycker att det är väldigt märkligt att person efter person från Miljöpartiet säger och gör konstiga saker, en sådan här person kan inte representera ett demokratiskt system, säger Jan Ericson till GT.

Han reagerar också mot uttalandet att Israel är en sinnessjukdom.

– Det är skamligt, man kan ha åsikter om hur Israel uppträder i Gaza, jag tycker inte heller det Israel gör i Gaza är proportionerligt, men man måste förstå att det är en konflikt mellan två sidor och att det finns en anledning till att Israel angriper för att försvara sig. Han skyller allt på en sida och verkar vara ganska okunnig. Hade jag varit Miljöpartiets ansvarige hade jag tagit honom i örat rejält.

Jerker Nordlund står dock fast vid att han anser att Israel är som en sinnessjukdom.

– Ja. Det har jag fått av en judisk Mellanösternkännare som heter doktor Norman Finkelstein som hävdar att "Israel is a lunatic state".

Nils Wadström
Nils Wadström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER