Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kamne lämnar sin post – Pleijel tar över i Miljöpartiet

Ulf Kamne lämnar nu över som gruppledare för MP i Göteborg till Karin Pleijel.Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Miljöpartiets gruppledare i Göteborg, Ulf Kamne, lämnar sin post.

Karin Pleijel tar över.

– Det är en social anledning. När man glider ifrån familjen är det inte så kul, säger Ulf Kamne.

Spekulationerna om att Ulf Kamne skulle lämna gruppledarposten har pågått länge. 

En bit in i mandatperioden, i januari 2017, valde han att lämna i från sig flera tunga uppdrag. 

Då var den officiella förklaringen att han behövde skala bland de många uppdragen.

Nu tar han det definitiva beslutet att lämna gruppledarposten. Samtidigt meddelas att han inte ställer upp för omval för kommunalrådsposten. 

Kamne: ”Gemensamt familjebeslut”

– Det är ett gemensamt familjebeslut för att det ska hålla. Det är en social anledning. När man glider ifrån familjen inte det inte så kul. Att vara gruppledare och kommunalråd blir väldigt mycket, säger han.

– Du kan göra en research på hur många kommunalråd som är frånskilda och du kan säkert se en överrepresentation, säger Ulf Kamne.

Var det ett självklart val?

– I mitt huvud har jag tänkt på det ganska länge, och för ett antal veckor sedan kände jag att jag var tvungen att bestämma mig. Jag pratade då med Karin (Pleijel) för att kolla om hon var intresserad och då sa hon att hon var sugen, säger han.

Karin Pleijel tar över

Karin Pleijel har varit skolkommunalråd under den gångna mandatperioden.

Nu tar hon över efter Ulf Kamne.

– Jag är ledsen att Ulf har slutat, men samtidigt har jag stor respekt och förståelse för hans prioriteringar. Vi har vetat om detta i några veckor så jag har landat i det, och i dag känner jag mig väldigt taggad. Jag har massor av energi, säger hon.

Nu är det hon som tar över i förhandlingarna kring hur Göteborg framöver ska styras.

– Det är spännande. Vi hade ett möte nu på förmiddagen. Jag är väldigt angelägen att vi hittar en lösning som är bra för staden. Ett majoritetsstyre vore det bästa, men det kräver att man tänker prestigelöst över blockgränserna och där är vi inte ännu, säger Karin Pleijel.

Hur kommer man se att det är du och inte Ulf Kamne som leder MP?

– Det får vi se om några veckor. Jag och Ulf har varit samspelta i vår syn, så det finns inga skiljelinjer på något stort sätt. Vi är gröna båda två, men vi är två olika personligheter, så kanske kommer det att märkas.

– Vi har en stark drivkraft för att klara klimathotet och det behöver vi tagga upp ännu mer denna mandatperiod, säger Karin Pleijel.

Suttit längst vid makten

Miljöpartiet är det parti som suttit längst vid makten i Göteborg. Partiet satt åren 1991 till 1994 i en moderatledd koalition för att 1994 gå över till ett rödgrönt samarbete som pågått fram till nu.

Miljöpartiet fick 6,9 procent av rösterna i kommunvalet i Göteborg i år, en tillbakagång med 3,7 procentenheter jämfört med valet 2014.