Henrik Munck Foto: PRIVATHenrik Munck Foto: PRIVAT
Henrik Munck  Foto: PRIVAT
Karin Pleijel Foto: CATHARINA FYRBERGKarin Pleijel Foto: CATHARINA FYRBERG
Karin Pleijel  Foto: CATHARINA FYRBERG

Officiellt: Miljöpartiet sparkar ut Munck

Publicerad
Uppdaterad

Striden inom Miljöpartiet i Göteborg närmar sig sista ronden.

Klockan 13.15 skickade partiet ut ett pressmeddelande med rubriken: MP Göteborg har inte längre förtroende för Henrik Munck.

Bakgrunden i korthet: Henrik Munck har gjort flera kritiska utspel kring partiets politik senaste tiden. Han har också förklarat att han utmanat miljöpartiets ledande politiker i Göteborg, Ulf Kamne.

Striden avgjordes 4 februari då partiet satte listorna för kommande mandatperiod. Kamne är fortsatt etta på listorna, medan Munck plockade bort helt.

– Vi måste fråga oss om Henrik kan fortsätta företräda oss, sa Munck till GT efter det mötet.

Inget förtroende

Och under söndagen samlades partiets fullmäktigegrupp för att diskutera om man kunde låta Munck fortsätta företräda partiet mandatperioden ut, alltså fram till valet i september.

 

LEDARE: Demokrati handlar inte om rätt eller fel

 

Svaret blev nej. Man vill ha bort Munck direkt och vill att han ska lämna alla sina poltiska uppdrag. De tyngsta är hans ordförandeskap i stadedelsnämnden för Västra Göteborg och hans roll i trafiknämnden där han är vice ordförande.

Men när GT når Henrik Munck runt 11.30, cirka en halvtimme innan Miljöpartiet planerar att skicka ut sitt pressmeddelande, förklarar utmanaren att han inte tänker avgå självmant.

– Varför skulle jag det? Jag har fortfarande inte fått reda på vad det är för konkreta anklagelser. Jag har inte sett något protokoll från mötet under söndagen.

Lyckas inte nå Munck

Så du vet inte varför partiet saknar förtroende för dig?

– Nej, inte konkret. Handlar det om att jag påpekat att det saknas 50 miljarder till finansieringen av Västlänken? Jag vet inte, och jag vill givetvis veta det första innan jag kan ta några beslut om min framtid. Tills dess jobbar jag på som jag gjort hela mandatperioden.

Har någon i partiets ledning kontaktat dig?

– Nej, inte muntligt. Jag har lite kontakt med Karin Pleijel, den pågår just nu.

Pleijel säger så här om läget klockan 11.45:

– Jag vill ha en kommunikation med Henrik Munck innan jag berättar hur jag och partiet ser på läget.

Får du inte tag i honom? 

– Jag har ännu inte lyckats, men håller på och söker honom i detta nu. Vi har bara haft kontakt via Facebook än så länge.

Är inte utesluten – ännu

Klockan 13.15 skickade Miljöpartiet ändå ut ett pressmeddelande där man förklarar: "MP Göteborg har inte längre förtroende för Henrik Munck".

Där framgår det att om Munck "inte självmant väljer att avgå från sina poster blir han i praktiken kvar som politisk vilde." 

 

GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android

 

Men om Munck utesluts eller inte framgår inte av pressmeddelandet.

– Det är inte någon uteslutning. Fullmäktigegruppen har inte det mandatet, säger Helena Munther, kommunikatör i MP.

Man slår dock fast Derya Tumayer framöver kommer att svara för trafikfrågor i kommunfullmäktige.

Ulf Kamne säger:

– Det är partiets distriktsstyrelse som kan väcka frågan om uteslutning. Man tittar på detta. Om man kommer fram till att man vill utesluta Henrik Munck ur partiet ska också sedan partiets styrelse på riksnivå besluta detta.

Vad talar vi om för tid innan ett eventuellt uteslutande kan ske?

– Det tar ett tag, det handlar om en till två månader skulle jag tro.

Munck själv säger till GT att han ännu inte kan ta ställning till om han ska sluta eftersom han inte fått information om vad misstroendet beror på.

 

 

LÄS MER:  Muncks debattartiklar som blev för mycket: MP delansvarigt för allvarliga samhällsproblem och Mina partikamrater har rasistkortet ständigt redo

 

 

 

 

 

 

Mejlet till Munck efter mötet

Efter söndagens möte med fullmäktigegruppen skickade partiets starke man i Göteborg, Ulf Kamne, ett mejl till Munck med följande innehåll:

Hej Henrik

Kommunfullmäktigegruppen träffades idag som planerat. Vi ser alla positiva saker hos dig och det arbete du utfört. Efter dina offentliga utspel landar gruppen dock i att vi saknar förtroende för fortsatt samarbete med dig. Vi tycker därför att du ska lämna dina uppdrag. Alla närvarande var eniga. 

 

Vi har förberett ett uttalande som vi planerar att skicka kl 12 i morgon. Vi vill gärna ha kontakt med dig innan dess. Hör av dig till mig eller Karin i morgon förmiddag via telefon, e-post eller sms, vilket du föredrar. 

 

Vänliga hälsningar

Ulf Kamne

Relaterade ämnen
Björn Lindsten
Björn Lindsten

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER