Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Officiellt: Miljöpartiet sparkar ut Munck

Henrik Munck
Foto: PRIVAT
Karin Pleijel
Foto: CATHARINA FYRBERG

Striden inom Miljöpartiet i Göteborg närmar sig sista ronden.

Klockan 13.15 skickade partiet ut ett pressmeddelande med rubriken: MP Göteborg har inte längre förtroende för Henrik Munck.

Bakgrunden i korthet: Henrik Munck har gjort flera kritiska utspel kring partiets politik senaste tiden. Han har också förklarat att han utmanat miljöpartiets ledande politiker i Göteborg, Ulf Kamne.

Striden avgjordes 4 februari då partiet satte listorna för kommande mandatperiod. Kamne är fortsatt etta på listorna, medan Munck plockade bort helt.

– Vi måste fråga oss om Henrik kan fortsätta företräda oss, sa Munck till GT efter det mötet.

Inget förtroende

Och under söndagen samlades partiets fullmäktigegrupp för att diskutera om man kunde låta Munck fortsätta företräda partiet mandatperioden ut, alltså fram till valet i september.


LEDARE: Demokrati handlar inte om rätt eller fel


Svaret blev nej. Man vill ha bort Munck direkt och vill att han ska lämna alla sina poltiska uppdrag. De tyngsta är hans ordförandeskap i stadedelsnämnden för Västra Göteborg och hans roll i trafiknämnden där han är vice ordförande.

Men när GT når Henrik Munck runt 11.30, cirka en halvtimme innan Miljöpartiet planerar att skicka ut sitt pressmeddelande, förklarar utmanaren att han inte tänker avgå självmant.

– Varför skulle jag det? Jag har fortfarande inte fått reda på vad det är för konkreta anklagelser. Jag har inte sett något protokoll från mötet under söndagen.

Lyckas inte nå Munck

Så du vet inte varför partiet saknar förtroende för dig?

– Nej, inte konkret. Handlar det om att jag påpekat att det saknas 50 miljarder till finansieringen av Västlänken? Jag vet inte, och jag vill givetvis veta det första innan jag kan ta några beslut om min framtid. Tills dess jobbar jag på som jag gjort hela mandatperioden.

Har någon i partiets ledning kontaktat dig?

– Nej, inte muntligt. Jag har lite kontakt med Karin Pleijel, den pågår just nu.

Pleijel säger så här om läget klockan 11.45:

– Jag vill ha en kommunikation med Henrik Munck innan jag berättar hur jag och partiet ser på läget.

Får du inte tag i honom? 

– Jag har ännu inte lyckats, men håller på och söker honom i detta nu. Vi har bara haft kontakt via Facebook än så länge.

Är inte utesluten – ännu

Klockan 13.15 skickade Miljöpartiet ändå ut ett pressmeddelande där man förklarar: "MP Göteborg har inte längre förtroende för Henrik Munck".

Där framgår det att om Munck "inte självmant väljer att avgå från sina poster blir han i praktiken kvar som politisk vilde." 


GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android


Men om Munck utesluts eller inte framgår inte av pressmeddelandet.

– Det är inte någon uteslutning. Fullmäktigegruppen har inte det mandatet, säger Helena Munther, kommunikatör i MP.

Man slår dock fast Derya Tumayer framöver kommer att svara för trafikfrågor i kommunfullmäktige.

Ulf Kamne säger:

– Det är partiets distriktsstyrelse som kan väcka frågan om uteslutning. Man tittar på detta. Om man kommer fram till att man vill utesluta Henrik Munck ur partiet ska också sedan partiets styrelse på riksnivå besluta detta.

Vad talar vi om för tid innan ett eventuellt uteslutande kan ske?

– Det tar ett tag, det handlar om en till två månader skulle jag tro.

Munck själv säger till GT att han ännu inte kan ta ställning till om han ska sluta eftersom han inte fått information om vad misstroendet beror på.LÄS MER:  Muncks debattartiklar som blev för mycket: MP delansvarigt för allvarliga samhällsproblem och Mina partikamrater har rasistkortet ständigt redoMejlet till Munck efter mötet

Efter söndagens möte med fullmäktigegruppen skickade partiets starke man i Göteborg, Ulf Kamne, ett mejl till Munck med följande innehåll:

Hej Henrik

Kommunfullmäktigegruppen träffades idag som planerat. Vi ser alla positiva saker hos dig och det arbete du utfört. Efter dina offentliga utspel landar gruppen dock i att vi saknar förtroende för fortsatt samarbete med dig. Vi tycker därför att du ska lämna dina uppdrag. Alla närvarande var eniga. 


Vi har förberett ett uttalande som vi planerar att skicka kl 12 i morgon. Vi vill gärna ha kontakt med dig innan dess. Hör av dig till mig eller Karin i morgon förmiddag via telefon, e-post eller sms, vilket du föredrar. 


Vänliga hälsningar

Ulf Kamne