Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Miljontals kronor ska sparas in på skolorna

Det ska sparas pengar inom Skara kommun. Bilden är från ett annat tillfälle. Foto: CHRISTER WAHLGREN

Barn- och utbildningsnämnden i Skara har ett underskott på 13,1 miljoner kronor. 

Nämnden har nu tagit fram en åtgärdsplan som innebär att det blir färre pedagoger och det kommer införas ett inköpsstopp på vissa saker, skriver Skaraborgs Läns Tidning.  

– Det vi har beslutat om ger en möjlighet till ett seriöst arbete. Vi kan jobba vidare och försöka hålla ihop det hela för år 2020, säger förvaltningschefen Jonny Palmkvist, till tidningen. 

Det är sammanlagt 24 anställda som berörs av åtgärdsplanen, det innebär att det blir färre pedagoger i barngrupperna. 

– Den första delen om personalavdelningarna, där det handlar om 6 miljoner kronor, är beslutad om, säger förvaltningschefen Jonny Palmkvist, till Skaraborgs Läns Tidning. 

Inköpsstoppet som det beslutats om berör inte saker som blöjor och plasthandskar men det ska sparas in på läromedel och förbrukningsvaror, skriver SKLT. 

Oppositionen är kritisk 

Lotta Grönlund Plöen (M), ordförande i Barn- och utbildningsnämnden menar att den nya åtgärdsplanen är ett måste för att kunna hålla budgeten för 2020. 

– Det vi har beslutat om ger en möjlighet till ett seriöst arbete. Vi kan jobba vidare och försöka hålla ihop det hela för år 2020, säger Jonny Palmkvist, till SKLT.

Oppositionen i kommunen är däremot kritiska till Alliansens beslut att skjuta på beslutet om åtgärdsplanen.

– Jag ser med oro på den ekonomiska och politiska utveckling som sker just nu i Skara kommun. Om man hade tagit ett beslut i början av året hade konsekvenserna inte behövt bli så här stora, säger Socialdemokraten Therese Kristiansson i ett pressmeddelande.