Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljonsmäll väntar efter kommunens bidragsmiss

Foto: NORA LOREK
Enligt Helene Holmström vid social resursförvaltningen i Göteborg kommer inga boende på Lilleby camping vräkas.Foto: Göteborgs stad
200 nyanlända flyktingar ska få rum på Lilleby Camping i Torslanda. Men kalkylen spricker efter ett beslut av Försäkringskassan.Foto: NORA LOREK

Kommunens lösning med villavagnar åt nyanlända flyktingar blir betydligt dyrare än beräknat.

Försäkringskassan nekar nu bidrag för boende i villavagnar, som de på Lilleby Camping.

Notan hamnar i stället hos kommunen.

I ett internt mejl som GT tagit del av uppskattas kostnaden till som mest en miljon extra - varje månad.

Som mest ska 200 nyanlända flyktingar med uppehållstillstånd bo i de 80 villavagnarna på Lilleby Camping i Göteborg. 

En betydande del av hyran var tänkt att bekostats genom att de boende söker så kallad bostadsersättning från Försäkringskassan.

Men nu har Försäkringskassan avslagit ansökan efter ansökan då boendet i villavagnarna inte uppfyller kraven. 

Bostadsersättning kan nämligen bara betalas ut till de som bor ensamma i egen bostad. I villavagnarna bor minst två personer i små egna rum men delar bland annat kök, toalett och dusch.

Och då blir det inga pengar.

 

LÄS MER: Mångmiljonnotan kan hamna hos göteborgarna

 

Kommunen får ta kostnaden

Helene Holmström, vid social resursförvaltning garanterar att inga av de boende drabbas då kommunen skjuter till pengarna.Foto: Göteborgs stad

– Det blir en kommunal angelägenhet att hantera. Vi har anvisat de här personerna till en bostad de inte har möjlighet att finansiera, säger Helene Holmström, verksamhetschef för integration vid social resursförvaltning i Göteborg.

Enligt henne ska inte de som bor på Lilleby camping drabbas av missen i planeringen. I stället får kommunen skjuta till mellanskillnaden. 

– De boende har inte försatt sig i situationen av egen kraft. Vi kan inte ha människor som är anvisade till ett ställe där de inte kan bo, där de inte har pengar och blir vräkta, säger Helene Holmström.

När de boende på campingen nu nekas det statliga bidraget får i stället kommunen gå in och finansiera mellanskillnaden genom socialbidrag, ekonomiskt bistånd. I praktiken rör det sig alltså om en överföring av kostnader från stat till kommun. 

Ingen ska behöva vräkas

Förutom ökade kostnader i reda pengar utesluts inte att det kan krävas fler handläggare för att hantera alla nya ansökningar.

I ett internt mejl som GT tagit del av skriver Helene Holmström själv den 20 februari att "Det är mkt pengar för staden, ca 1 milj/månad för 200 personer på Lilleby".

Men vad slutsumman landar på är svårt att överblicka, säger hon i dag. 

 

LÄS MER: Revisorerna sågar kommunens flyktingmottagande

 

För tillfället bor det 120-130 boende på Lilleby camping och hennes beräkning byggde på ett överslag om att 200 boende fick full ersättning av kommunen.

– Under den senaste månaden har vi haft 93 boende som har fått 4000 kronor eller mer som kompletterande försörjningsstöd utifrån boendesituationen, för att kunna betala sin hyra på Lilleby Camping, säger Helene Holmström.

2,6 miljoner kronor

Resten av de boende har antingen fått lägre summor på grund av egen inkomst eller har trots allt beviljats det tänkta bidraget från Försäkringskassan då de bott själva i villavagnen.

Men även lågt räknat, med 93 boende som får 4000 kronor varje månad, skulle Försäkringskassans beslut innebära en merkostnad för kommunen på minst 2,6 miljoner kronor tiden fram till avtalet för Lilleby camping går ut den 30 september.

Det är de boende själva som söker bostadsersättning och att delar av hyran täcks av statligt bidrag ligger inbakat i kommunens budget för hela Lilleby Camping. 

Sven Höper, direktör för välfärd och utbildning vid Stadsledningskontoret medger att Försäkringskassans beslut innebär att ekonomin i Lilleby Camping-projektet förändrats.

– Det har försvunnit ganska mycket pengar i den här ursprungskalkylen, säger Sven Höper.

Göteborgs kommun får ta över kostnader som staten haft.Foto: ROBIN ARON

Överklagar Försäkringskassans beslut

Enligt honom diskuterar Fastighetskontoret olika lösningar på längre sikt samtidigt som man inte utesluter att de enskilda boende skulle få rätt om de överklagade sina beslut till förvaltningsrätten. 

Sådana försök har gjorts men ännu inte avgjorts, enligt Sven Höper. 

Villavagnarna är ett så kallat mellanboende för nyanlända flyktingar. Vagnarna ägs av Svenska semesterhem som hyr ut dem till kommunen som i sin tur hyr dem vidare till de nyanlända med andrahandskontrakt.

Varje boende hyr ett litet rum med säng och lite förvaringsutrymmen av kommunen för 8-9000 kronor. I varje villavagn finns två till tre rum och ett gemensamhetsutrymme med kök, allrum, dusch och toalett. 

En betydande del av hyran var tänkt att finansieras av de bidrag som Försäkringskassan nu inte betalar ut.

Fler kommuner kan granskas

Även övriga kommuner i Göteborgsregionen kan beröras av beslutet då uppfinningsrikedomen varit stor för att kunna ordna fram boenden åt nyanlända. 

– Jag vet att vi har haft kontakt med de andra kommunerna inom Göteborgsregionen och det är troligt att den här frågan uppstår på fler ställen. Och den har inte prövats särskilt många gånger, säger Ellinor Malmborg, stadsjurist i Göteborg som hanterat frågan juridiskt.

I december kunde GT berätta att Göteborgs stad inte har några garantier för att få tillbaka merparten av de 200 miljoner kronor som betalats till privata bolag som stått med tomma platser åt ensamkommande flyktingbarn. En merpart av kostnaderna är sådana som Migrationsverket kommer avgöra från fall till fall om de kommer ersättas.