Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljonsmäll för Sjöfartsmuseets renovering – kostnaden skenar

Sjöfartsmuseet i Göteborg står inför en omfattande renovering.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Kostnaden verkar bli betydligt dyrare
Foto: CSABA BENE PERLENBERG

Det kommunala bolaget hittade berg under Stigberget.

Nu ökar kostnaderna för Sjöfartsmuseets ombyggnation – rejält.
– Kostnaderna ökar från 95 till 136 miljoner för byggdelen, en 40 procentig ökning, säger, Lars Björklund, tillförordnad vd för fastighetsbolaget Higab.

Sjöfartsmuseet är stängt sedan i september. Anledningen är den massiva renoveringen. Den förväntas pågå i tre års tid, till 2021.

Och nu står det alltså klart att renoveringen förväntas bli betydligt dyrare än de ursprungliga beräkningarna.

Den största delen av kostnadsökningen är kopplad till att man funnit mer berg under museet än först var känt.

– Då berget ligger under och alldeles intill museibyggnaden, där museets akvariedel ska ligga, kommer det inte att gå att spränga. I stället ska man med vajrar såga bort berget, enligt Lars Björklund.

Kostsam renovering

Och det blir kostsamt.

– Det är väldigt mycket pengar. Förutom berget som är huvudanledningen till fördyringen har vi fått kostsammare installationer, säger Lars Björklund.

Kommer bygget försena öppnandet?

– Vi har inga sådana uppgifter. Det kommer bli ett fantastiskt museum.

Björklund tillägger:

– Det blir tyvärr mycket dyrare. Väldigt tråkigt, men tyvärr sådant som händer, säger han.

Carina Sjöholm är museichef för Sjöfartsmuseet.

– Vi har svårt att bedöma detta, men vi vill så klart att bygget ska bli så bra som möjligt. Det här är någonting vi gör för att kunna fortsätta driva vår verksamhet. Vi bygger om för att vi ska få ett funktionellt museum för våra besökare, personal och för våra djur i akvariet. Det är nödvändigt för oss att göra insatser utifrån tillgänglighet, säkerhet, utrymning och så vidare, säger hon.

– Vi har sett fram emot det här. Så det är klart att vi är lite bekymrade att kostnaden nu landar på en helt annan summa.

Oklart om förseningar

Det är för tidigt att säga om öppningen kommer påverkas, enligt Sjöholm.

– Det vet vi inte än. Om det skulle vara så att vi får ett positivt svar från politiken under det första kvartalet nästa år så ska tidsplanen inte påverkas. Fram tills dess att vi har ett beslut jobbar vi vidare med planerna som vi redan påbörjat. Vi är redo att fortsätta den dagen vi får ett beslut. Skulle det bli någonting annat får vi göra ett omtag på det, säger Carina Sjöholm.

Higab är ett helägt kommunalt bolag finansierat av de hyresgäster som hyr av bolaget.

GT har förgäves sökt Britta Söderqvist, sektorschef för museer inom kulturförvaltningen i Göteborg. Kommunikationschefen för förvaltningen meddelar att Söderqvist inte går att nå under tisdagen.