Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljonregnet över Petter Stordalen

Petter Stordalen tar ut en aktieutdelning på 170 miljoner svenska kronor.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Petter Stordalen.
Foto: NORA LOREK
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL
Petter Stordalen.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Det går fortsatt bra för hotellmagnaten Petter Stordalen. 

Enligt Dagbladet.no har den norska affärsmannen nu tagit ut en aktieutdelning på över 170 miljoner svenska kronor. 

Det var i januari tidigare i år som Petter Stordalen, på restaurang Tak i Stockholm, skrev över sitt bolag Strawberry Holding AS på sina tre barn Emilie, 25, Henrik, 23 och Jakob, 20.

Upplägget innebar dock att det även fortsättningsvis är Petter Stordalen som innehar kontrollen över sitt imperium, fram till den dag han inte längre lever. 

Bra år på börsen

Och framgångarna för Stordalen och hans bolag tycks inte ta slut. Efter ett starkt år på Oslobörsen kan nu Stordalen glädja sig över en rejäl aktieutdelning. 

I investeringsbolaget Strawberry Capitals årsrapport framgår ett resultat före skatt på 195,7 miljoner norska kronor, vilket motsvarar ungefär 210 miljoner kronor, och innebär mer än en dubbling av föregående års resultat, skriver Dagbladet.

Av årsrapporten går att läsa att aktieportföljen ”utvecklat sig mycket positivt”. 

LÄS MER: Stordalens hemlighet: ”Två miljarder i cash” 

Tar ut över 170 miljoner

Nu väljer alltså Stordalen, som äger 95 % av bolaget, att ta ut strax över 170 miljoner svenska kronor i aktieutdelning. 

I en intervju med GT tidigare under våren berättade Petter Stordalen att det inte går någon nöd på honom ekonomiskt. 

– Jag har nog med pengar för att kunna ligga på en söderhavsö resten av livet och dricka piña colada, men det är ju ingen mening i det, sa han då. 

Forbes, som rankar och beräknar förmögenheter, uppger i dag att hans förmögenhet är 1,8 miljarder dollar. Det ger placeringen 1337 på listan över världens rikaste och nummer tio i Norge.

Vill inte samla pengar på banken

Stordalen var samtidigt tydlig med att han inte är ute efter att samla pengar på hög på banken. 

– Det som ger mig mening i livet är att jobba och utveckla. Skapa nya hotell och restauranger, locka nya turister till Skandinavien. Och pengar: de ska inte sitta på banken! De ska investeras, de ska skapa arbeten, välfärd, skatteintäkter. I Göteborg och på andra ställen, sa Stordalen.

Överföringen av ägarskapet

● Petter A. Stordalen överför 99,99 % av sina aktier i ägarbolaget Strawberry Holding AS till tre investeringsföretag (Rosales Invest AS, Rosoideae Invest AS och Rosasease Invest AS) som ägs av hans tre barn Emilie (25), Jakob (23) och Henrik A. Stordalen (20).


● Petter A. Stordalen behåller 0,01 % av aktierna i Strawberry Holding AS och genom tillhörande aktieägaravtal, behåller Petter A. Stordalen sin kontrollerande funktion över Strawberry Holding AS så länge han lever. Överföringen innebär i praktiken därmed inga ändringar utöver själva ägarskapet i familjen.


● Avtalsupplägget säkerställer kontinuitet och långsiktighet genom att hindra möjligheten att koncernen säljs, delas eller börsnoteras.


● Företaget Strawberry Fields, som är ett rent egendomsbolag och som ägs av Petter A. Stordalen privat, omfattas inte av överföringen.


Källa: Nordic Choice Hotels