Miljonprogrammet ska renoveras för miljarder

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. 5,5 miljarder kronor - det är den beräknade kostnaden för att renovera miljonprogramshusen för de tre stora bostadsbolagen i Göteborg.
- Det är ett stort jobb. Vi har 5 000 badrum att renovera nu, säger Johan Niklasson, teknisk chef på Poseidon.
Miljonprogrammet byggdes mellan 1965 och 1975. Nu är det dags för de stora renoveringarna, och situationen är akut.
Avloppsledningarna är en av de viktigaste sakerna som måste bytas ut.
–Ofta i miljonprogrammet använde man plaströr av en mjuk plast. De kan ha deformerats totalt. I dag använder vi helt annan plast, säger Johan Niklasson.

Färdiga om åtta år

Poseidon har börjat med badrumsrenoveringarna.
–Vi har en plan att de ska vara färdiga om åtta år. Om ekonomin tillåter, säger Johan Niklasson.
När miljonprogramshusen byggdes en gång i tiden var det med stora statliga stöd.
Men när de nu ska renoveras har statens stöd till ny- och ombyggnation tagits bort.
Nu får bostadsbolagen – det vill säga hyresgästerna genom sina hyror – stå för notan.
Farhågan hos många hyresgäster är att de kommer att åka på stora hyreshöjningar när det nu blir stora renoveringar.
– Det är väldigt svårt att spekulera i hur det kommer att bli. En del av hyrorna går ju till renoveringsfonder. Och bostadsbolagen får bara höja hyran om renoveringarna innebär en standardhöjning i lägenheterna. Varje hyresgäst har dessutom vetorätt. Man får inte gå in och göra standardhöjande renoveringar hur som helst, säger Lennart Sjöstedt, bostadspolitisk sekreterare på Hyresgästföreningen Väst.
–Men som tur är har våra bostadsbolag bra ekonomi.
Nicklas Tollesson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER