Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljonkrav mot Göteborgs stad

Skadestånd riktas mot Göteborgs stad.Foto: Göteborgs stad

Sex personer kräver Göteborgs stad på skadestånd på drygt 2,2 miljoner kronor för bristande tillsyn under placering på barnhem och ­familjehem. 

Men Göteborgs stad bestrider kraven, skriver Göteborgs-Posten. 

De sex skadeståndskraven mot Göteborgs stad handlar om övergrepp, vanvård, försummelse och felaktiga omhändertaganden. Gemensamt för händelserna, som enligt kraven skedde från början av 1950-talet till slutet av 1970-talet, är enligt ombudet att ansvaret faller på ­Göteborgs stad efter bristande tillsyn, skriver Göteborgs-Posten.

Stadsjuristen Christina Broad skriver i sina svar till de drabbades ombud att Göteborgs stad beklagar att de sex personerna upplevt att de blivit kränkta, dels i samband med att de omhändertagits och placerats i olika hem, dels genom stadens agerande vid beslut om omhändertagande och placering i barnhem. 

Men Göteborgs stad tillbakavisar kraven på skadestånd och ersättning efter de upplevda kränkningarna. Christina Broad hävdar att Skadeståndslagen som åberopas inte är aktuell eftersom den trädde i kraft 2018, många år efter att kränkningarna ska ha ägt rum, enligt tidningen.

Stadsjuristen: Preskriptionstiden har gått ut

Göteborgs stad accepterar inte heller hänvisningarna till praxis enligt Europakonventionen.

– Kraven faller på att den tio år långa preskriptionstiden har gått ut, säger Christina Broad till tidningen.

Eftersom kommunen inte går med på att betala skadestånd går saken nu vidare till domstol enligt advokaten som företräder de sex personerna.