Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Miljoner kan ha betalats ut - för ingenting

GÖTEBORG. Även Hjällbobostaden har nu dragits in i muthärvan. 

En misstänkt 45-årig entreprenör ska ha skickat falska fakturor till Hjällbobostaden, via byggbolaget Peab. 

Enligt uppgift kan miljoner ha betalats ut -  för ingenting.

- Vi fick just bekräftat från statsåklagaren att det i hans material också finns fakturor som har skickats till oss, säger informationschef Linda Thorsson.

 Ingen på Hjällbobostaden misstänks i det här läget för brott. Snarare finns farhågor om att företaget kan ha lurats att betala för lägenhetsrenoveringar som aldrig utförts.

 Linda Thorsson på Hjällbobostaden säger att det ännu inte är klarlagt om fakturorna verkligen betalats. Men i Göteborgs-Posten citeras statsåklagare Nils-Eric Schultz på ett sätt som tyder på att så har skett: "Om det beror på slarv att man ändå attesterat dem har man gjort ett dåligt jobb".

Felaktigt utbetalda miljoner

 Enligt GP kan det röra sig om miljonbelopp som felaktigt betalats ut. Linda Thorsson ställer sig helt frågande till uppgiften.

 - Men självklart vore det chockerande i så fall, konstaterar hon.

 När den kommunala muthärvan först började nystas upp i våras beslöt Förvaltnings AB Framtiden att göra stickprovskontroller hos sina bostadsbolag, för att se om fler än Familjebostäder hade lik i garderoben.

Har sett över rutinerna

 - Ett av de bolag som undersöktes var Hjällbobostaden. Så vi har haft utomstående konsulter från revisionsfirman KPMG här. De har jobbat hela sommaren med att se över våra rutiner och faktureringar utan att hitta några oegentligheter, säger Linda Thorsson och forsätter:

 - Hade det varit så hade vi naturligtvis polisanmält med en gång.

 KPMG:s rapport beräknas vara klar om cirka en vecka.