Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljonbetalningarna till flyktingjätten granskas

Marina Johansson tycker att kommunen gjort ett jättebra jobb i flyktingfrågan.Foto: JONAS TOBIN
Över en miljon i månaden pumpas in i Heros boende i Ljungskile turisthotell utan att några flyktingbarn flyttat in. Nu utreds avtalen.
Över en miljon i månaden pumpas in i Heros boende i Ljungskile turisthotell utan att några flyktingbarn flyttat in. Nu utreds avtalen. Foto: MARIA DAHLIN

Över en miljon kronor pumpas varje månad in i Heros tomma boende för flyktingbarn i Ljungskile. 

Fakturan skickas till skattebetalarna.

Nu utreder konkurrensverket Göteborgs kommuns affärer med flyktingjätten.

– Vi har inlett en granskning för att se om det har skett något fel eller inte, säger Therese Eriksson vid Konkurrensverket.

Konkurrensverket vill ha svar på hur Göteborgs stad upphandlat de generösa avtalen med norska flyktingjätten som uppmärksammats under hösten. 

GT och SVT Uppdrag granskning kunde i början av november visa att två av avtalen skrevs mycket kort före det att den ansvarige för flyktingmottagandet Veronica Morales fick ett toppjobb hos just Hero.

Uppdrag Granskning kunde också visa att avtalen med bolaget förlängdes samtidigt som kommunens egna boenden stod tomma eller med låg beläggning. Något som också personal hade slagit larm om.

Hur läget såg ut med kommunens egna boenden samtidigt som de nya avtalen skrevs är en av frågorna som Konkurrensverket nu vill får svar på. 

"Inlett en granskning"

Göteborgs stad skulle ha besvarat frågorna i mitten december, men de har nu begärt och fått tillstånd att lämna in svar senast den 13 januari nästa år.

– Vi har inlett en granskning för att se om det har skett något fel eller inte, säger Therese Eriksson, handläggare vid Konkurrensverket.

Enligt brevet som skickats till social resursförvaltning i Göteborg, som ansvarat för flyktingmottagandets organisation, var det resultatet av förvaltningens egen revisionsrapport som fick Konkurrensverket att inleda en granskning. Revisionen inleddes efter att medier ställt frågor om avtalen och visade att förvaltningen ingått avtalen utan upphandling med hänvisning till det extrema läget under hösten.

 

LÄS MER: Slöseriet: 200 miljoner kronor för ingenting

 

Tomma platser för 175 miljoner

Men när de sista avtalens skrevs var läget annorlunda. Konkurrensverket vill också få veta hur många andra avtal kommunen slöt med privata aktörer vid samma tillfälle.

Marina Johansson (S) är ordförande för social resursnämnd, den politiska nämnd som ansvarar för flyktingmottagandet.  

– Jag tycker det är bra att Konkurrensverket gör sina tillsyner och utredningar, det är deras uppdrag. Det är bra att de gör det, säger Marina Johansson.

I förra veckan kunde GT avslöja att de många stora och långa avtalen med privata aktörer lett till att Göteborgs kommun, hittills i år, fakturerats 175 miljoner kronor för tomma platser hos externa aktörers boenden.

Det är mer än tio gånger så hög kostnad för fakturerade tomplatser jämfört med andra stora ankomstkommuner som Malmö och Sigtuna.

Inga tomma platser i Stockholm

Stockholm rapporterar samtidigt att de inte haft några fakturerade kostnader alls för tomma platser i år trots att de, i kraft av sin storlek, ingått avtal under året med Migrationsverket om flest anvisade flyktingbarn av alla kommuner.

– Vi är en kommun som har tagit ett stort ansvar och som faktiskt har  gjort ett jättebra jobb i detta. Samtidigt är det jättemycket pengar det handlar om och det är naturligtvis inte bra, sa Marina Johansson i förra veckan om varför Göteborg sticker ut.

Enligt förvaltningen har det varit mycket svårt att planera mottagandet under hela året och man arbetar under hösten med att säga upp och skriva om avtalen med externa bolag.