Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Miljonären Egon, 59, frös ihjäl i en sandlåda

Arbetade i affär. Egon Karlsson var en lojal medarbetare som var duktig på att texta skyltarna i livsmedelsbutiken. Bilden är från tidigt 1970-tal. Foto: Privat

Egon Karlsson, 59, frös ihjäl i en sandlåda vid tågstationen i Herrljunga.

Han hade lagt sig där för att sova i skydd från den bitande kylan.

I närheten hade han kunnat ta in på hotell, för på banken hade han miljoner.

På påskdagen den 31 mars hittades Egon Karlsson, 59, från Vara avliden. Han låg i trafikverkets orangefärgade sandbehållare vid perrongen.

Först kunde han inte identifieras eftersom han saknade ID-kort och kontaktkort. Däremot fanns ett utgånget körkort till en avliden man. Körkortet tillhörde Egons avlidne far Harald som gått bort nästan på dagen ett år tidigare.

Hade närmare tre miljoner

Det märkliga i den här tragedin är varför Egon tillbringade natten på stationen i 7,2 minusgrader. Bara några hundra meter bort finns hotellet Gyllene Kärven. Han kunde också ha tagit en taxi till bostaden.

Pengar var knappast ett problem. I går berättade Göteborgs-Posten att han var miljonär. På sina bankkonton hade Egon Karlsson tillgångar på närmare tre miljoner, visar bouppteckningen.

- Visst har jag vetat att han kunnat göra vad han velat, men att han hade så mycket pengar trodde jag aldrig, säger Stig Kylén, kusin på mammas sida.

Egon Karlsson använde inga bankkort överhuvudtaget eftersom han var gammeldags av sig. Han levde sparsamt och gick till banken när han behövde mer kontanter.

- Han var en mycket intelligent människa. Och något otroligt snäll. Jag hade honom som anställd i 20 år och han sa aldrig ett ont ord till sina medarbetare eller någon kund. Men några nära vänner hade han inte, säger Sture Eriksson.

Han var Egons gamle chef på matbutiken Torghallen i Vara.

Under åren i arbetslivet skötte Egon Karlsson mjölkkylen och textningen av skyltarna.

- I jobbet var han en perfekt kille, säger Sture Eriksson.

Men den sociala biten var svårare. Det enda sociala livet var umgänget på jobbet.

- Han umgicks inte med en enda människa. Han var väldigt fäst vid sina föräldrar. Mamman var hans allt, säger Eriksson.

Mammans bortgång sommaren 2009 tog Egon Karlsson hårt. När Willys köpte upp Torghallen två år senare sade Egon upp sig för att ha mer tid åt att ta hand om sin gamla pappa. Något nytt jobb skulle han inte söka.

- Jag har pengar så jag klarar mig livet ut, sade han till chefen.

När även fadern gick bort i april förra året försvann de två käraste personerna i 59-åringens liv. Egon Karlsson började för första gången i sitt vuxna liv att resa runt i bygden för att se sig om.

- Han var mycket i Göteborg för att se på film. Han älskade att se nya filmer på bio och att strosa runt på gatorna, säger kusinen Stig Kylén.

Ville inte ha kontakt

Någon kontakt med släktingarna ville han inte ha. När Stig och hans bror kom dit med sina respektive för att hälsa på i november hade Egon inte tid att umgås.

- Vi fick inte komma in för att han hade så mycket att stå i, säger Stig Kylén.

Släktingarna blev allt mer oroliga. De kontaktade sociala myndigheterna i Vara som skulle göra ett besök. Då hade Egon Karlsson redan övergett bostaden. Han anmäldes försvunnen den 15 mars och en vecka senare, den 21 mars, stötte en polispatrull på honom vid Herrljunga tågstation, iklädd tjocka kläder mot kylan.

Glömde göra en notering

Han förklarade att polisen inte behövde oroa sig. Polispatrullen lyckades inte identifiera honom, men ansåg att de inte behövde göra något.

Den 25 mars larmade en tågresenär polisen för att be dem ta hand om en man som sov i en sandlåda. Polisens operatör glömde att göra en notering.

Tio dagar senare hittades Egon Karlsson under locket i sandlådan, avliden.

Egons miljoner går till arvsfond

Egon Karlsson lämnar omkring tre miljoner kronor efter sig i tillgångar, enligt kusinen Stig Kylén.

Enligt Ove Branell, som går igenom dödsboet, finns inget testamente. Därför kommer tillgångarna att gå till Allmänna arvsfonden eftersom Egon Karlsson inte har närmare släktingar än kusiner, vilket är för avlägset för att ge rätt till arv.

Varje år får Allmänna arvsfonden omkring 350 miljoner kronor av människor som avlider som Egon Karlsson, skriver Göteborgs-Posten. Pengarna delas ut till föreningar och organisationer och ideella organisationer får söka anslag. Fonden innehåller omkring sex miljarder kronor och förvaltas av kammarkollegiet.