Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljögifter kan ligga bakom stora silldöden

Många döda sillar i Henåns hamn. Foto: Privat
Under onsdagen togs prover för att få klarhet i vad som gjort att mängder av sillar ligger döda på havsbotten.Foto: Privat
Så här ser det ut. Foto: Privat

Är det miljögifter som ligger bakom massdöden av sillar i Henåns hamn?

Under onsdagen togs prover för att få klarhet i vad som gjort att mängder av sillar ligger döda på havsbotten.

– Det här är ett mysterium, säger Linn Åström, miljöinspektör på Orust kommun till Bohusläningen.

De döda sillarna i Henåns hamn har varit ett stort samtalsämne de senaste dagarna, både bland båtfolk och andra som besökt platsen, skriver Bohusläningen.

Det var i början på veckan som det upptäcktes att massor av döda sillar låg på botten i hamnen.

- De sillar som är döende tar sig upp till ytan, kippar efter andan och sjunker sedan sakta mot botten. Det ser otäckt ut, säger miljöinspektör Linn Åström på Orust kommun till tidningen.

Försöker lösa mysteriet

Hon tror att orsaken till silldöden kan vara syrebrist, giftiga alger i hamnen eller miljöutsläpp. Men det är än så länge bara teorier. Igår och i dag, onsdag, har tjänstemän från kommunen tagit prover på sillarna för att försöka lösa mysteriet.

- Vi hoppas få svar på vad som hänt så fort som möjligt. På några sillar har det påträffats röda fläckar, det kan handla om blodfläckar, berättar Linn Åström för Bohusläningen.

Miljökontoret har fått assistans av Orust Yachtservice att syresätta vattnet genom att ta hjälp av kompressorer, i ett försök att hindra att så många fiskar dör i en del av hamnen.