Miljardsatsningen: Göteborg kan få 160 nya elbussar

Foto: AXEL ÖBERG

Västtrafik satsar på att göra en tredjedel av Göteborgs stadstrafik elektrifierad. Efter att ha avslutat sin största upphandling av busstrafik någonsin kan Göteborg, Mölndal och Partille nu få 160 nya elbussar, skriver GP.

– Det innebär att Västtrafik hamnar i framkant i Sverige när det kommer till elbussar, säger Peter Hermansson (M), ordförande i Västtrafiks styrelse, till tidningen.

Totalt rör det sig om 370 bussar och avtalet sträcker sig över tio år. Enligt GP kommer 160 av dem vara elbussar. Resterande fordon går på biodrivmedel. 

Det är trafikföretaget Transdrev som vunnit upphandlingen och avtalet innebär att kollektivtrafiken inom sydvästra Göteborg, Partille och Mölndal kommer att bli helt elektrifierad.

Åtta miljarder kronor

– Nu har vi tagit ett stort steg. Vi kommer ha bullerfritt, mindre utsläpp och får en bra miljö för våra resenärer, säger Roger Vahnberg till GP.

Totala kostnaden landar på åtta miljarder kronor över en tio års tid. 

– Man har tagit höjd för osäkerheterna på ett ganska bra sätt. Jag uppfattar att avtalet hamnade på rätt sida av budgetramen och ska vara hanterbart, säger Peter Hermansson till GP.