Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Miljardärsmaken You Lins dubbelliv med flickvännen

Efter att ytterligare en kropp hittats i utredningen om mordet på Veronica Lin vågade systern Christina och hennes familj inte längre stanna i landet.
Veronica blev bara 31 år.
Foto: LENNART REHNMAN
You Lin
Foto: SVT
Veronica Lin.
Foto: LEIF GUSTAFSSON

Veronica Lin var 31 år när hon mördades i Högsbo 2003.

Samtidigt som polisen jagade hennes dåvarande make, den kinesiska miljardären You Lin, så gifte han om sig med den flickvän han hållit hemlig under äktenskapet med Veronica.

Det framgår i SVT:s ”Veronica och den kinesiske miljonären”.

I dokumentären får man följa miljardärens dubbelliv och polisens jakt på mördaren. 

Den 18 mars 2003 hittades Veronica Lin mördad i sin grannes lägenhet i Högsbo. Vid tiden för mordet bodde Veronica med sin lilla son Marcus hos sina föräldrar i samma fastighet.

Hennes make You Lin, en kinesisk affärsman och miljardär samt pappa till sonen, misstänktes tidigt för inblandning i mordet men släpptes ur häktet då han hade ett alibi vid tiden för dådet. 

Senare hittades även Veronicas granne, i vars lägenhet hennes kropp hade hittats, mördad. 

När maken You Lin senare misstänktes för anstiftan till mord så hade han hunnit lämnat landet.

Det olösta fallet tas upp en i sex delar lång dokumentär från SVT, ”Veronica och den kinesiske miljonären”. Under söndagen sänds avsnitt fyra på SVT1 och SVT play. 

Den hemliga flickvännen i förhör

Fallets polisutredare berättar i dokumentären hur You Lin misstänks för att ha lejt en man att utföra mordet på Veronica och hennes granne. 

Polisen lyckades säkra DNA från den misstänkte gärningsmannen och för att leta reda på honom och You Lin, som misstänktes ha lejt honom, fortsatte utredningen i Kina i november 2005.

Kriminalkommissarie Peter Thylén berättar i dokumentären hur de försökte komma i kontakt med den man som misstänkts ha lejts som mördare – men svenska rättsväsendet har till denna dag inte hittat honom.

Kriminalkommissarie Peter Thylén
Foto: SVT
You Lins biljett som visar att han var i Sverige samtidigt som mordet på Veronica.
Foto: SVT

Polisen fick tag på You Lins flickvän, som han misstänks varit tillsammans med samtidigt som han var gift med Veronica. 

You Lin befann sig i Sverige i samband med mordet och polisen visste att flickvännen hade varit med och arrangerat den resan.

– Jag ställde mina frågor men hon var så där ”nonchig” och nedlåtande, hon svarade inte riktigt på frågorna, även om de var enkla, säger Peter Thylén i dokumentären. 

När polisen förhörde You Lin i Kina så hävdade han sin oskuld. Den svenska polisen vill få honom ställd inför rätta i Sverige men eftersom landet saknar utlämningsavtal med Kina så kunde man inget göra så länge han befann sig i landet.

Polisutredarna åkte tillbaka till Sverige med sitt förundersökningsmaterial och You Lin försattes på fri fot men är fortfarande internationellt efterlyst på grund av misstankarna i Sverige. 

Paret gifter sig i Göteborgs stadshus när Veronica var gravid.
Foto: ARKIV
Veronica och You Lins son Marcus, han var tre år när Veronica mördades.
Foto: HENRIK JANSSON

Reste till Thailand

Åtta år senare, 2013, kom det till polisens kännedom att You Lin rest till Koh Samui i Thailand. Han var där tillsammans med flickvännen som numera var hans fru. 

Polisen i Sverige stod undrande: Hur kunde han lämna Kina utan att bli gripen? 

Men efter viss utredning fick de svaret. 

– Han har ju pass i ett annat namn, så det skulle ju delvis kunna förklara varför han kan åka till Thailand, säger Thylén i SVT:s dokumentär. 

Men You Lin kan, enligt SVT:s dokumentär, vid den här tiden göra resor både under falsk identitet och i eget namn utan att hindras av efterlysningen.

Greps i Storbritannien

Elva år efter mordet på Veronica kunde You Lin till slut gripas när han hade rest till Storbritannien – och först då föras till Sverige. 

Han dömdes till livstids fängelse och utvisning för anstiftan till mord. Men efter att en nämndeman ansetts jävig togs rättegången om och You Lin friades. 

Sedan dess har åklagaren överklagat till hovrätten – men de förhandlingarna har aldrig kunnat genomföras då You Lin inte gått att nå för en så kallad delgivning.

SE MER: Fyndet efter mordet på Veronica Lin 

Ytterligare kropp hittades i mordutredningen.