Miljardärens skrapa tvingar bort Bandidos

Minst 230 meter hög ska skyskrapan bli på Hisingen. Men först måste Bandidos med supporterklubb bort från platsen.
Mc-gänget Bandidos tvingas bort från Lindholmen.
Foto: Sean Gallup
Fastigheterna på Karlavagnsgatan ska rivas och ersättas av fastighetsmiljardärens nya skyskrapa.
Foto: Henrik Jansson
Ola Serneke. Vd för byggföretaget och initiativtagare till Nordens högsta hus.
Foto: Per Wissing

GÖTEBORG. Mc-gänget Bandidos tvingas bort från Lindholmen.

– Deras verksamhet är inte förenlig med våra kärnvärden, därför ska de inte heller vara våra hyresgäster, säger fastighetsägaren byggmiljardären Ola Serneke.

Nu vill han riva och bygga Nordens högsta skyskrapa på platsen för mc-gängets klubbhus.

Det ska bli Nordens högsta skyskrapa, ett nytt landmärke för Göteborg. Men för det kriminella gänget Bandidos ställer det 230 meter höga Karlavagnstornet med kringbyggnader till det rejält. Senast den 30 juni ska gänget ha lämnat  lokalerna på Lindholmen.

– Diskussionen har varit relativt långdragen, men till slut har vi fått en överenskommelse om avflyttning, säger Ola Serneke, vd för byggkoncernen Serneke som äger fastigheten och har nya planer för området.

Redan nästa år kan första spadtagen tas för bygget av skyskrapan med kringbyggnader.

– Vi ska bygga om hela området och alla dessa hus skall rivas, säger Ola Serneke.

Formellt är det Kvillebäcken mc, en av Göteborgs äldre mc-klubbar som äger kontraktet för den gamla, 338 kvadratmeter stora industrilokalen som använts som mc-garage och klubblokal.

Kvillebäcken flyttade in 2006. Samma år togs klubben upp som officiell supporterklubb till Bandidos. Men en grupp medlemmar ville mer och tog kort därpå steget fullt ut och bildade i samma lokaler en ny Bandidosavdelning, den andra i ordningen i Göteborg – Bandidos mc Hisingen.

Sedan dess har Hisingsavdelningen av Bandidos och Kvillebäcken delat adress på Karlavagnsgatan.

Hänvisas till presidenten

När GT besöker lokalen vakar flera övervakningskameror över den anonyma entrén. Handskrivna bokstäver på ytterdörren är annars allt som visar att det är Bandidos och Kvillebäckens lokaler.

När vi ställer frågor om flytten till en av männen på plats hän-visas vi till Bandidos president på Hisingen, Johnny Kovacs. Det är samma person som för sju år sedan undertecknade det ursprungliga hyreskontraktet med Serneke. Då för Kvillebäcken mc:s räkning. Johnny Kovacs är nu också den som förhandlat med fastighetsbolaget och intresseorganisationen Fastighetsägarnas jurist om uppsägningen.

– Vi gör den bedömningen att han är president för Bandidos mc Hisingen, säger Sven Lindgren, kommissarie på underrättelsesektionen region Väst.

I ett mejl skriver Johnny Kovacs att han inte vill kommentera hur klubben ser på uppsägningen och hur processen skötts.

Våra åsikter håller vi för oss själva”, skriver han och uppger att klubben ännu inte löst den framtida lokalfrågan.

Ersättning

Klubbens juridiska ombud advokaten Göran Insulán säger att han inte heller kan besvara våra frågor.

– Jag var bara inblandad i början av den här processen och jag vill minnas att fastighetsägaren skulle ersätta föreningen med en årshyra, säger han.

Den uppgiften tillbakavisar Ola Serneke. Enligt honom har hans bolag varken betalt ut någon ersättning eller erbjudit någon alternativ lokal.

Inte heller Fastighetsägarnas jurist, Emma Österdahl, vill kännas vid några ersättningar. I vart fall inte ännu.

– Däremot kan det bli en skadeståndsprocess längre fram, där de kan kräva ersättning för flyttkostnader och liknande, säger hon.

Det formella skälet för uppsägningen är att fastigheten ska rivas och att hyresvärden, enligt Ola Serneke, förverkat sitt kontrakt då man använt lokalerna till annat än vad som sagts i kontraktet. Enligt hyreskontraktet ska lokalerna användas som förråd och de får inte hyras ut i andra hand utan hyresvärdens tillstånd.

Vill göra rätt i processen

Men på en direkt fråga om orsaken säger Ola Serneke att han inte delar verksamhetens ”kärnvärden”.

– Jag och vår koncern är helt emot våldshandlingar, det är inte signifikativt med Bandidos kärnvärden. Jag har hela tiden varit rak i denna kommunikation med mc-klubben och sagt vad jag anser och tycker.

Det kommenterar Johnny Kovacs, Bandidos, med: ”Ingen från fastighetsägarsidan är, eller har varit, medlem i BMC. Den som uttalar sig i citatet saknar därmed kännedom om BMC:s kärnvärden. Med anledning härav ser jag kommentaren som grundlös och irrelevant. Milt uttryckt.”

Enligt en poliskälla med insyn har man varit mycket noggrann med att allt ska gå rätt till i processen. Inte minst för att undvika en situation liknande den med Hells Angels gård i Härtsöga utanför Karlstad.

Där drev kommunen en dyrbar och segdragen process för att få Hells Angels vräkta från gården, men i mars förra året hävdes beslutet av domstol på formella grunder och processen fortsätter alltjämt.

Nordens högsta skyskrapa

Det minst 230 meter höga Karlavagnstornet beräknas stå klart 2019 med hotell, kontor och bostäder. Kostnaden för hela projektet med ombyggnationer runt Karlavagnsplatsen beräknas till åtta miljarder kronor.

Den amerikanska arkitektbyrån Skidmore, Owings & Merrill, SOM, har ritat byggnaden. Byrån har tidigare ritat världens högsta byggnad Burj Khalifa i Dubai.

Den jury som korade SOM till vinnare beskriver förslaget som ”både enkel och intresseskapande i sin formgivning. Med enkla medel varierar byggnaden i både höjd och i sidled med en lek med fasadens material i betong och glas"

Initiativet till Karlavagnsplatsen och skyskrapan på Lindholmen ledde till att Ola Serneke tilldelades Yimby Göteborgs stora pris till Albert Lilienbergs minne.

Planerad byggstart, om inga överklaganden kommer in, blir enligt Ola Serneke hösten 2016.