Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljardärens Roger Akelius uppmaning i flyktingkrisen

Dagens tre största inrikesnyheter.
Roger Akelius imperium värderas till 130 miljarder kronor. Foto: LISA MATTISSON
Bild från tältlägret Moria i Grekland där många flyktingar hamnar. Foto: SPYROS BAKALIS / POLARIS POLARIS IMAGES

Miljardären Roger Akelius kommer under november och december att skänka lika mycket pengar som Läkare utan gränser, SOS Barnbyar och Unicef får in, skriver Dagens industri.

– Det grundar sig i vanligt hyfs. Jag har råd att hjälpa. Jag har inga aspekter på vad andra prioriterar. I affärer och privatliv försöker jag vara ”honorable”, hederlig. Jag vill leva så att jag kan berätta för barn och föräldrar vad jag gjort, säger han till tidningen. 

Han hoppas på att det blir 150 miljoner kronor. 

Roger Akelius har blivit miljardär på sina fastighetsaffärer – hans imperium värderas till 130 miljarder. 

Han har runt 50 000 lägenheter i USA, Kanada och Europa. 

Under flera år tidigare har han privat utmanat näringslivet och privatpersoner att skänka pengar. I år kommer han att att skänka motsvarande summa som Läkare utan gränser, SOS Barnbyar och Unicef får in under november och december, skriver Dagens industri.  Akelius Foundation samarbetar med alla tre organisationerna i dagsläget. 

Skänker även för november i år

Tidigare år har det varit i december han skänkt pengar, han säger att han lagt till en månad för att människor lider redan nu och att han inte kan vänta till december ”för att spela jultomte”. 

– Effektiv hjälpverksamhet är betydligt svårare än att driva ett lyckat fastighetsbolag. Jag arbetar sedan några år tillsammans med dessa tre organisationer, bland annat på Lesbos. Barnen bor i trånga tältläger med frustration, slagsmål, sjukdomar och väta. Även arabiska barn behöver kramar, värme och skola. Förvaringen är värre än grisar i en trång stia, säger han till Dagens industri. 

Akelius: ”Jag känner flyktingskam”

Roger Akelius hoppas att de tre organisationerna får in 150 miljoner – vilket då är den summan han skänker. Men det finns inte någon gräns, menar han.

– Jag känner flyktingskam. Jag behöver döva mitt samvete. Ingen frisk pappa eller mamma klarar av att se några miljoner barn misshandlas till apati. I Sverige är det förbud med taggtråd runt kor på bete. Att ha taggtråd runt småbarn inlåsta i flera månader är inte en bra förskola”, säger Roger Akelius, till Dagens industri.