Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljardären slår tillbaka i bråken med kunderna

Miljardären Ola Serneke ger nu sin syn på tvisten om lägenhetsavtalen.Foto: CARL SANDIN/BILDBYRÅN
Karlatornet blir Nordens högsta byggnad när det står klart.Foto: SERNEKE
Foto: SERNEKE / SERNEKE

Det 245 meter höga mastodontprojektet Karlatornet i Göteborg drar ut på tiden och flera köpare vill häva lägenhetsavtalen de tecknat.

Nu bemöter miljardären Ola Serneke – vd för byggherren Serneke – kritiken.

– Vi kan inte säga att folk kan häva avtalen hursomhelst bara för att vara schysta. Det är inte därför man ingår ett avtal, säger han.

Med sina 245 meter, fördelade på 73 våningar, blir Karlatornet den högsta byggnaden i Norden när det står klart. Än så länge finns det köpare till 487 av de 594 lägenheterna och de har skrivit på förhandsavtal.

Men Karlatornet väntas bli minst ett år försenat till 2022 – vilket långt ifrån alla av de blivande bostadsrättsinnehavarna accepterar. Enligt SVT har ett hundratal personer inte godkänt förseningen och i ett pressmeddelande skriver byggherren Serneke att runt 40 köpare ”har uttryckt önskemål om att häva sitt kontrakt”.

– Det är 40 personer som vi har en diskussion med. Det kan vara sådana som faktiskt vill byta till större lägenhet inom fastigheten, eller att de har fått en förändrad livssituation. Vi försöker diskutera och hjälpa dem. Det är tre-fyra som verkligen, rent juridiskt, vill häva avtalet, menar miljardären Ola Serneke, vd för Serneke.

Ola Serneke om kritiken

I konsumentprogrammet Plus i SVT säger en av personerna, som ligger ute med 150 000 kronor, att Serneke säger nej till att låta honom häva avtalet.

– Det vi har gjort är att vi, till skillnad från tidigare, låtit dem sälja upplåtelseavtalet direkt när det skrivs ett år innan tillträde. Då kan de sälja det vidare direkt. Då behöver de inte ligga ute med pengarna för köpet, säger Ola Serneke.

Till SVT säger juristen Göran Olsson – bland annat tidigare vd för organisationen Bostadsrätterna – att förseningen kan vara av sådan art att det skulle kunna gå att häva avtalen.

– Jag betraktar den här förseningen som ett väsentligt avtalsbrott med tanke på hur stor förseningen är och därmed finns det en hävningsrätt, säger Göran Olsson till SVT.

Så här är tanken att Karlatornet kommer se ut när det står färdigt.Foto: SERNEKE

Värdet: Fem miljarder kronor

Juridiskt är det företagets bostadsrättsförening som vänt sig till kunderna med avtalet där kunderna uppmanas bekräfta och godkänna informationen om försening, vilket det alltså är runt hundra personer som inte gjort.

Leif Danielsson, vd på Sernekes dotterbolag Karlastaden utveckling, håller inte med juristen Göran Olsson. I en intervju med SVT uppmanar han kunderna att i så fall driva det hela till tingsrätten.

Ola Serneke:

– Vi har ingått ett avtal och det avtalet måste vi följa. Vi kan inte säga att folk kan häva avtalen hursomhelst bara för att vara schysta. Det är inte därför man ingår ett avtal. Men vi ger dem möjlighet sälja vidare avtalet samma tid som de skulle flyttat in.

Samtidigt för Serneke en diskussion med en annan aktör om att sälja delar av Karlatornet. Projektet som helhet beräknas vara värt fem miljarder kronor.

– Vi skulle aldrig gå in i en affär utan att tjäna pengar, säger Ola Serneke på frågan om när de räknar med att gå plus på det hela.

LÄS MER: Köpare vill häva avtal i Karlatornet