Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Miljardären satsar i playboyfruns land

Storslagna planer. Byggherren Ola Serneke vill sprida sin koncern över hela världen. Nästa projekt är en stor satsning i hustruns hemland Polen. Foto: Anders Ylander
Siktar högt. Ola Sernekes företag ska bland annat bygga den 230 meter höga skyskrapan Polstjärnan på Hisingen. Foto: Per Wissing
Playboymodell. 2005 prydde Joanna Liszowska framsidan av den polska upplagan av Playboy.
"Polens Carola". Joanna Liszowska är en av det mest populära och uppskattade kändisarna i Polen. Hennes man Ola Serneke har tidigare kallat sin fru för "Polens motsvarighet till Carola".

GÖTEBORG/POLEN. Byggherren Ola Serneke från Göteborg vill ta över världen.

Ett steg på vägen är en miljardsatsning i kändishustrun och den tidigare playboymodellen Joanna Liszowskas hemland Polen.

– Bolagsmässigt är det klart att vi har nytta av att hon är en av de kändaste människorna där, säger Ola Serneke.

Playboyfrun och byggherren

Ola Serneke

Ålder: 43

Yrke: Vd för byggkoncernen Serneke

Joanna Liszowska

Ålder: 36

Yrke: Skådespelerska, modell, sångerska, tv-personlighet

Byggherren och vd:n Ola Serneke, som bland annat ska bygga den 230 meter höga skyskrapan Polstjärnan på Hisingen och är storsponsor i IFK Göteborg har nya projekt i kikaren.

Efter att han för tio år sedan köpte 50 000 kvadratmeter jordbruksmark i staden Golzcewo i nordvästra Polen planerar hans koncern nu att bygga ett nytt svenskt industricentrum med byggstart under sommaren 2015.

Miljardsatsning

Tanken är att centret ska stötta Serneke-koncernens arbete i Sverige.

– När byggkonjunkturen vänder kan det bli brist på underleverantörer i Sverige och tanken är helt enkelt att vi ska bygga upp en verksamhet som ska understödja verksamheten i Sverige med betongelement, skivmaterial och stålkonstruktioner med mera, säger Ola Serneke.

Satsningen ligger i miljardklassen och kommer enligt Serneke att skapa omkring 150 arbetstillfällen i Polen och ungefär lika många i Sverige där det kommer krävas en ny mottagandeverksamhet för att kunna hantera det som produceras i Polen.

Drar nytta av hustrun

Att satsningen blir i Polen beror på flera skäl. Kopplingen till landet är stark, inte minst via hustrun Joanna Liszowska, som både prytt omslaget av Polens upplaga av Playboy och av Ola Serneke själv har kallats "Polens motsvarighet till Carola".

– Vi har ju hus i Warszawa och har givetvis starka kopplingar till Polen. Joanna är en av de kändaste personerna där från till exempel teatern, olika tv-program, filmer och som jurymedlem i Let's dance. I Polen hänvisar tidningarna om våra projekt som det som Joannas man arbetar med. Det har skrivits om både skyskrapan och multihallen på Kviberg i polska medier och det är klart att det är roligt och att vi kan dra nytta av det rent bolagsmässigt, säger Ola Serneke.

Ska spridas över världen

Ola Serneke betonar att det finns fler anledningar till att satsa just i Polen än hans privata band till landet.

– Vi ska vara världstäckande innan 2030 och det här projektet är ett steg i vår utveckling. Vi satsar hårt och ska in i USA och i andra länder också. Polen är ett land som växer så det knakar med 40 miljoner invånare som börjar närma sig svensk standar. Det är ett intressant land att satsa i, säger Ola Serneke.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!