Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljardären Olav, 96, delar ut jättegåva: "Trevligt att bidra"

Olav Thon har delat ut hundratals miljoner till forskning via sin stiftelse. Foto: OLE BERG-RUSTEN/NTB SCANPIX/TT NYHETSBYRÅN
Sissel Berdal Haga och Olav ThonFoto: LISE ÅSERUD/ NTB SCANPIX/TT NYHETSBYRÅN

Norske fastighetsmagnaten Olav Thons förra hustru drabbades tidigt av alzheimer.

Genom sin stiftelse har den 96-årige miljardären skänkt hundratals miljoner kronor, bland annat till forskning om demens.

Nu ger han bort ytterligare 30 miljoner, skriver norska Börsen. 

– Det har varit väldigt trevligt att bidra till forskning om alzheimer, säger Olav Thon till tidningen.

Olav Thon, fastighetsägare och mångmiljardär, har just aviserat att han nu delar ut ytterligare 30 miljoner norska kronor i forskningsstipendier.

Stiftelsen, som bär den färgstarke norrmannens namn, har sedan 2014 stöttat en lång rad forskningsprojekt med flera hundra miljoner kronor, skriver norska ekonomisajten Börsen.

Det är bland annat av personliga skäl som just alzheimer- och demensforskningen har fått ta emot betydande summor.

Hustrun drabbad av alzheimer

Olav Thons tidigare hustru Inger Johanne Thon drabbades tidigt av alzheimer. Han tog aldrig ut skilsmässa men hade i många år en ny partner, Sissel Berdal Haga. Hustrun avled i april 2018 och i somras gifte Olav Thon om sig med Sissel Berdal Haga.

– När det gäller forskning om Alzheimers sjukdom är det inte våra belopp som nödvändigtvis leder forskningen vidare. Men att kunna ge ett litet bidrag, det tycker jag har varit väldigt trevligt, säger Olav Thon till Börsen.

De 30 miljoner som nu delas ut går till projekt och personer som utmärkt sig inom sina olika fackområden, både i Norge och i utlandet, berättar tidningen.

Det enskilt största priset, på fem miljoner kronor, går till Vilmhelm A. Bohr som är verksam vid National Institute on Aging, NIA, i Maryland, USA.

– Det är ett väldigt stort pris. Inte så långt ifrån Nobelpriset, säger Ole Petter Ottersen, ledare för stiftelsens fackråd, till Börsen.

Sissel Berdal Haga, tidigare jurist och domare i Oslo tingsrätt, och Olav Thon gifte sig i somras på Hotel Bristol i Oslo.Foto: BERIT ROALD/EPA/TT NYHETSBYRÅN

Arvet skäns till forskning

Olav Thon, som inte har några barn, har tidigare berättat att arvet efter honom i första hand kommer att skänkas bort till forskning.

År 2013 skänkte han alla aktier i sina bolag, med ett värde på cirka 25 miljarder kronor, till stiftelsen som förvaltar Thons bolag. Pengar delas i första hand ut till forskning inom medicin eller naturvetenskap.

Olav Thon har också sagt att han inte vill ”förstöra” för någon genom att låta släktingar eller andra privatpersoner ärva rikedomarna. Detta eftersom han inte anser att det är någon fördel att ärva stora summor pengar.