Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Miljardären: ”Frågar du mina ex-fruar får du en annan sanning”

Mångmiljardären Roger Akelius är ständigt på jakt efter nya fastigheter.Foto: LISA MATTISSON
Roger Akelius i sin privatjet vid en resa 2015.Foto: LISA MATTISSON
”Jag är alltså en superkapitalist”, säger Roger Akelius.Foto: LISA MATTISSON

Mångmiljardären Roger Akelius är ständigt på jakt efter nya fastigheter att renovera och hyra ut – för att tjäna ännu mer pengar.

Samtidigt skänker han stora summor till välgörenhet. 

Och för några år sedan fick alla anställda i bolaget 100 000 kronor extra som tack för gott jobb.

– Jag har ju inga andra intressen, säger Roger Akelius i dokumentären ”En vanlig miljardär” i SVT:s ”Dokument inifrån”.

Fastighetsmiljardären Roger Akelius, 73, lovade i januari i år att dubbla Unicefs insamling i Sverige under december förra året, som landade på 70 miljoner. Så Akelius foundation betalade alltså in 70 miljoner kronor, öronmärkta för utbildning av barn på flykt.

Att Roger Akelius är filantrop och gärna ger hellre än får gåvor framkommer i SVT:s ”Dokument inifrån” och filmen ”En vanlig miljardär”. Och drivkraften att tjäna pengar är fortfarande stark. Affärerna i fastighetsbolaget blomstrar som aldrig förr. Det konstateras i programmet att tillgångarna ökat med 90 miljarder kronor på tio år.

Reportern Malin Olofsson har fått följa Roger Akelius under ett år, och har intervjuat honom både i hemmiljö och på olika platser i världen där Akelius gör affärer och köper fastigheter.

 

 

– Jag är alltså en superkapitalist. Ju mer marknaden bestämmer desto bättre blir det, säger han i programmet.

Roger Akelius har tidigare varit lektor vid Chalmers i Göteborg.Foto: LISA MATTISSON

Roger Akelius kommer från Stora Mellby, som ligger mellan Trollhättan och Alingsås och började sin bana som lektor vid Chalmers i Göteborg.

”Blivit rik på hedervärt sätt”

Han blev på 1980-talet känd för sina böcker om skatteplanering och kallades för finansgeni redan som 35-åring. 1982 kom ”Akelius skattebok” där han gav råd om hur gemene man skulle kunna minska sin skatt på lagligt sätt.

 

 

Bolaget Akelius Fastigheter AB grundades 1994 och de första fastigheterna köpte han i Göteborg, Helsingborg och Trollhättan. Nu heter bolaget Akelius Residential Property AB och har totalt omkring 50 000 hyresrätter, varav 14 000 i Sverige. 

Under åren har Akelius fått en hel del kritik för sitt sätt att tjäna pengar och för att uppmana till skatteplanering genom sina böcker. Han har kallats girig och skattesmitare.

– Jag har blivit rik på ett väldigt hedervärt sätt. Det finns ingen del där jag gjort affärer eller liknande och blivit rik på ett sätt som inte är hedervärt, konstaterar han i dokumentären.

Roger Akelius: ”Jag är superkapitalist”.Foto: SVT ”Dokument inifrån”

Akelius affärsidé är att köpa äldre fastigheter i attraktiva lägen och med renoveringsbehov. Genom att byggnader och lägenheter renoveras kan hyrorna höjas rejält och även värdet på huset ökar. Han köper så gott som uteslutande fastigheter i stora städer.

Flera demonstrationer per år 

Roger Akelius konstaterar i dokumentären att det förekommer tre till fyra demonstrationer varje år mot renoveringarna och hyreshöjningarna. Han menar att det kommer att fortsätta ”så länge vi renoverar och förbättrar”. Bland annat får tv-tittarna se en sådan demonstration i Berlin.

På fråga om var de som inte har råd ska bo svarar Akelius: 

– Antingen så väljer du kösystem och vi subventionerar alla lägenheter i centrum eller så väljer du att marknaden får bestämma vad priserna ska vara på olika ställen, det är två skilda system där  Den frågan får du ställa till statsministern och inte till mig. 

Du bryr dig inte så mycket om det eller ?

– Visst bryr jag mig om det men jag kan inget göra. Kan inte göra något.

Det är inte din business att hålla på med lägenheter till låginkomsttagare?

– Vi mäter ut var vi kan göra bästa affären, var kan vi hjälpa mest människor på bästa möjliga sätt. Det är väldigt noggrant uppmätt det här, då går vi på den vägen. Att bygga militärbaracker till lågpris, det är inte vår bransch överhuvudtaget, säger han.

 

 

Roger Akelius säger att han inte har några andra intressen än att göra affärer, att det handlar om fastigheter 24 timmar om dygnet. Han förklarar också att han inte är intresserad av något tjusigt miljardärsliv, utan det enda han vill göra är att sitta bekvämt och jobba.

Och bekvämt sitter han i en särskild Ikea-fåtölj som han visar upp i dokumentären. Det finns ett exemplar i alla hans olika hem.

Har gjort en gravsten åt sig själv 

På senare år har Roger Akelius även blivit känd för sitt intresse för välgörenhet. Han har, förutom till Unicef, skänkt stora summor till bland andra SOS Barnbyar och Läkare utan gränser.

Roger Akelius flyger privatjet.Foto: SVT ”Dokument inifrån”

– Jag tror vi har gett totalt omkring en miljard, säger Pål Ahlsén, vd för Akelius fastighetsbolag till reportern i dokumentären.

Och Akelius anställda går inte lottlösa i det framgångsrika bolaget. Vid en personalkonferens för tre år sedan fick de anställda en glad överraskning: Deras löner skulle höjas på ett bräde med 20 procent. Och för några år sedan fick alla anställda i samband med julen 100 000 kronor extra som tack för ett gott jobb.

Roger Akelius berättar i dokumentären om hjärtinfarkten han fick för ett par år sedan på  Bahamas, där han varit bosatt i många år. Efter att han promenerat längs stranden fick han hjärtklappning ”och det var krisläge”. 

 

 

Han säger att infarkten fick honom att tänka på framtiden och på sitt livsverk och konstaterar att det är viktigt för honom att bolaget lever vidare, helst i ett par hundra år. 

Han har rest sin egen gravsten hemma på tomten. Den är i granit och har födelsedatumet inristat. 

– Man får tankar om hur värdefullt livet är när man ser sin egen grav, säger han.

Ingen kontakt med ett av sina barn

Inte mycket nämns om Roger Akelius privatliv – förrän i slutet av dokumentären.

Där berättas att han i dag helt har tappat kontakten med ett av sina tre barn.

– Jag tycker att jag har varit en god pappa. Jag tycker själv att jag gjort mitt bästa där. Och det menar jag på allvar. Men de har säkert en annan uppfattning, konstaterar Roger Akelius.

– Och frågar du mammorna får du säkerligen en helt annan sanning än den jag presenterar.

Han får frågan om hans relation med mammorna i dag.

– Vi sitter inte ner och dricker kaffe varje vecka, är Roger Akelius svar.

Hur är det med barnen – dricker du kaffe med dem?

– Jag har lovat barnen heligt att aldrig nämna något om dem i media.

Barnen har avböjt att medverka i programmet, och prata om förhållandet till pappan.