Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Här krigstränar nazisterna i Ryssland före bombdåden

Anton Thulin och Viktor Melin genomgick en paramilitär utbildning i Ryssland kort före sprängattentaten inleddes i Göteborg.
Foto: Säkerhetspolisen
Hemma hos nazisten Viktor Melin hittades ett eldrör för hagel, hagelpatroner och militär information.
Foto: Säkerhetspolisen
Viktor Melin, 23, åtalas för inblandning i bombdåden.
Foto: EXPO
Inringade Anton Thulin, 23, står åtalad.
Foto: EXPO / EXPO

Här poserar bombnazisterna från Göteborg med vapen vid en paramilitär utbildning hos en ultranationell rörelse i Ryssland. 

Kort senare inleds den serie sprängattentat som de två utbildade, Anton Thulin, 20, och Viktor Melin, 23, nu åtalas för inblandning i.

– Det är först efter att de kom tillbaka som de här bomberna placerades ut, säger åklagaren Mats Ljungqvist vid riksenheten för säkerhetsmål.

De unga männen åtalades under fredagsförmiddagen för inblandning i den rad sprängattentat som drabbade Göteborg i slutet av fjolåret och i början av i år.

Först ska Viktor Melin ha utlöst en bomb vid Syndikalistiskt forums lokaler i Linnéstaden i november, sedan ska han och Jimmy Jonasson, 51, gjort detsamma i en container i Järnbrott där en vaktmästare skadades svårt.

Därefter planerade alla tre en explosion på Lilleby camping i Torslanda, enligt åklagaren.

Militärutbildades i Ryssland

Före dåden uppges Viktor Melin och Anton Thulin ha genomgått en militär utbildning på rysk mark.

Bland annat förekommer de båda på bilder som den ryska paramilitära organisationen Partizan lagt upp på deltagare på den ryska motsvarigheten till Facebook.

–  Vi kan konstatera att de har varit på en militär utbildning i Ryssland och på bilderna är de iförda uniform och står med kalasjnikovs. Det ligger då inom ramen att de också lärt sig att tillverka bomber av de slag som använts på gatorna i Göteborg, säger åklagaren Mats Ljungqvist och tillägger:

– Om inte visar detta på ett paramilitärt intresse i linje med de här tre attentaten och det är en omständighet vi vill peka på. Det är först efter att de kom tillbaka som de här bomberna placerades ut. Och det tror inte vi är en tillfällighet.

Anton Thulin gjorde ingen hemlighet av sitt besök. Istället lade han i höstas upp en bild på sig själv stående framför Vinterpalatset i St Petersburg som profilbild på Facebook.

I Säkerhetspolisens utredning hittades ytterligare bilder från Anton Thulin och Viktor Melins paramilitära utredning inom Partizan. 

Enligt en hemligstämplad rapport som ingår i förundersökningen kan utbildningen knytas till Ryska Imperiska Rörelsen, en nazistisk rörelse som Nordiska motståndsrörelsen haft kontakter med under många år.

Enligt Säkerhetspolisens uppgifter ska Partizan erbjuda utbildning av ryska frivilliga för att strida sida vid sida med Ryska Imperiska Legionen i Ukraina. Det är den paramilitära delen av Ryska Imperiska rörelsen, enligt Säkerhetspolisen.

Enligt en artikel i Washington Post sker kurserna i St Petersburg med 12 timmars träning dagligen under en vecka. De som genomgår utbildningen ska lära sig hantera Kalasjnikov, pistolen Makarov och "stormning av ett rum i taktisk formation"

Att de två åtalade bombnazisterna fått sin militära utbildning i en organisation som just står Ryska Imperiska Rörelsen nära, tror inte åklagaren är en slump. 

– Det är nog ingen slump. Vi vet att ledaren för Ryska Imperiska Rörelsen har varit i Sverige och föreläst, att det finns kontakter och att det finns uppgifter också om ekonomiska bidrag mellan organisationerna. Det är helt i linje med att man har ett utvecklat samarbete. Ryska Imperiska Rörelsen har i grunden samma syn på världen som Nordiska motståndsrörelsen så det är inget konstigt att den här militära utbildningen i dess regi, säger Mats Ljungqvist.


LÄS MER: Viktor Melin, 23, misstänks ha sprängt städare i luften 


Nekar till brott

Utbildningen är, enligt Säkerhetspolisen och åklagaren, av paramilitär karaktär. 

Alla åtalade nekar till brott. 

– Han erkänner bara innehav av en tingest som hittades hemma hos honom, säger Viktor Melins advokat Michael Hansson.

Om den paramilitära utbildningen vill han tona ner dess betydelse. 

– Det är inget ovanligt att folk går olika typer av kurser. Folk har olika intressen. När man ser på tiden som kursen har pågått. Vad kan man lära sig på den tiden, en vecka? Man kan jämföra med vad de flesta medelålders män lärt sig som har gjort lumpen. Vet inte hur stora växlar man kan dra på det, säger Michael Hansson.

GT söker även Anton Thulins advokat Svend B Christiansen som tidigare fört fram sin klients nekande.

I förhör medger Anton Thulin att han varit i St Petersburg under förra året men vill inte kommentera om han finns på bilder som finns från militärutbildningen.

Viktor Melin är tidigare kampgruppchef för nazistiska Nordiska motståndsrörelsen i Göteborg. Också Jimmy Jonasson och Anton Thulin har haft en mycket aktiv roll inom NMR. 

Enligt åklagaren har de här aktuella gärningarna däremot ingen direkt koppling till organisationen.

– Det tycks snarare vara så att det finns indikationer på att de varit missnöjda med ledningen inom Nordiska motståndsrörelsen för att de inte velat använda sig av våld i samma uträckning som de själva, säger Mats Ljunqqvist.

Beviset: Skypekonversation

Det ska finnas en Skypekonversation mellan Victor Melin och Anton Thulin. Enligt stämningsansökan ska konversationen visa på just det här missnöjet.


LÄS MER: Här demonstrerar nazistledaren dagen efter attentatet


Viktor Melin åtalas för mordförsök, två fall av allmänfarlig ödeläggelse samt försök till allmänfarlig ödeläggelse. Anton Thulin står åtalad för det sistnämnda.